Inte helt nöjd.
Riksrevisionen:

Vasakronan kunde ha sålts dyrare

Staten kunde fått mer betalt för fastighetsbolaget Vasakronan om affären gått lite snabbare. Det är en av slutsatserna i en granskning som Riksrevisionen gjort. Nu avslutades affären sommaren 2008, när konjunkturen var på väg nedåt.

– Ja, 2008 var man ju på väg ner i en lågkonjunktur och detta är något som vi påpekar i rapporten att det dröjde sex månader efter det att projektgruppen hade etablerats till dess att man hade anlitat juridiska och finansiella rådgivare. Så det är en rekommendation för framtiden att det är bra om man kan komma igång så snart som möjligt, säger Riksrevisor Eva Lindström.

Någon siffra på hur mycket mer staten kunde ha fått om försäljningen hade skett snabbare vill Eva Lindström inte ange.

Men, drygt 41 miljarder kronor var köpesumman när Vasakronan såldes sommaren 2008 genom ett auktionsförfarande.

I sin utvärdering av försäljningen konstaterar Rivsrevisionen att försäljningsprocessen tog lite väl lång tid, och pekar bland annat på att starten var lite för långsam.

Om man hade lyckats bättre där kunde försäljningen ha avslutats tidigare under "något bättre förhållanden utifrån ett ekonomiskt perspektiv".

En liten påverkan på ett bud i en så stor affär som försäljningen av Vasakronan blir i absoluta termer stor, skriver Riksrevisionen. Men några summor vill man alltså inte ge.

I stora drag får försäljningen av Vasakronan godkänt av Riksrevisionen.

– Vi har tittat på hur försäljningen av Vasakronan gick till jämfört med Telia Sonera och Vin & Sprit. Då kan vi konstatera generellt sett att det har skett en förbättring på flera områden, att regeringen exempelvis har förstärkt sin kompetens och man har också genomfört en uppföljning av den här försäljningen vilket man inte har gjort av försäljningen av Telia Sonera, säger Eva Lindström.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista