Blandade besked från Intel

I USA började igår den stora rapportfloden från storföretagen med att Intel släppte sin rapport. Processortillverkaren kom med blandade besked och aktiekursen föll.
Vinsten för Intel, som är världens största tillverkare av processorer till persondatorer, minskade med 20 procent jämfört med samma period förra året, men nästan 1 miljard dollar i vinst var ända bättre än vad aktiemarknaden hade väntat sig, vilket framför allt berodde på att det såldes många datorer i julhandeln.Trots det tappade Intels aktie i värde i den så kallade efterhandeln, handlarna sägs vara oroliga för att företagets besked att det förmodligen kommer att investera mindre än vad de tidigare sagt pekar mot problem för andra delar av datorbranschen som är beroende av storföretaget Intel. En positiv rapport kom samtidigt från internetuaktionsbolaget Ebay, som ökade vinsten, enligt bolaget bland annat efter bra julhandel. Men några klara svar till den nervösa aktiemarknaden gav inte gårdagens rapporter, och nu väntar den istället på vad IBM, Microsoft och andra ska komma med i sina kvartalsredovisningar senare i veckan. Allt för att försöka få åtminstone lite mer klarhet i vart företagen tror sig vara på väg, och därmed ett besked om vinster, tillståndet i den amerikanska ekonomin och vart aktiekurserna skall ta vägen under våren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista