Tre tidigare Carnegie-anställda åtalas

Turerna kring Carnegies påstått uppblåsta resultat har varit många. Åklagare Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten har i dag lagt fram ett åtal mot tre före detta aktiehandlare.

– Jag har valt att åtala de här tre tidigare anställda för otillbörlig marknadspåverkan, eftersom jag anser att de har drivit kurserna i ett antal finansiella instrument, säger åklagaren.

Våren 2007 polisanmälde dåvarande Carnegie tre handlare för bland annat otillbörlig marknadspåverkan.

Carnegie hävdade att de tre männen skulle ha påverkat kurser på optioner för att öka värdet på sina handelsportföljer, som i sin tur bland annat skulle öka bonusutbetalningarna.

Enligt Carnegie blåste den otillåtna handeln upp det så kallade tradingresultatet med sammanlagt 630 miljoner kronor under perioden 2005-2007. Försvarsadvokat Per E Samuelsson företräder en av de åtalade.

– Vi är kritiska till att han väcker åtal utan att vänta på våra kompletteringar. Vi har begärt förlängd tid och vi har begärt att få ut kompletteringar. Det har han alltså inte brytt sig om utan väckt åtal i alla fall. Hade han väntat så skulle han fått klart för sig att det finns naturliga förklaringar på alla punkter. Det här är inte något brott, det här är bara vanliga affärer, säger försvarsadvokat Per E Samuelsson.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista