Gotlandsbolagets färja Visby var en av de färjor som hotades av strejk. Foto: Scanpix.

Hotet om färjestrejk i påsk avblåst

Uppdaterad: 17:25
Den hotande färjestrejken vid påsk är avblåst. Efter att facket i dag sa nej till medlarnas slutbud beslutade arbetsgivarna, Sjöfartens Arbetsgivareförbund att dra tillbaka uppsägningen av pensionsavtalet som konflikten gällde.

– Vi har beslutat att i dag återkalla vår uppsägning av ITP Sjö-avtalet. Det innebär att arbetsfreden är räddad och att båtarna går som planerat från 1 april och framåt, säger Lars Andersson, förbundsdirektör för Sjöfartens Arbetsgivareförbund.

Efter att facket sagt nej till medlarnas slutbud i eftermiddags gav alltså arbetsgivarna med sig och det blir ingen färjestrejk.

En strejk hade inneburit att alla svenska färjor som går i internationell trafik hade ställts in, samt Destination Gotlands färja Visby.

Det hade helt enkelt blivit för dyrt för arbetsgivarna och facket gav sig inte.

– Vi såg inte att vi hade någon riktig möjlighet att komma fram på det sättet som vi ville, säger Lars Andersson.

Konflikten handlade om ett 40 år gammalt pensionsavtal som arbetsgivarna i höstas sa upp.

De båda fackförbunden välkomnar nu att arbetsgivarna nu drar tillbaka uppsägningen, säger Christer Lindvall, vd för Sveriges Fartygsbefälsförening.

– Det känns jätteskönt. Vi kan sätta oss nu i förhandlingar och diskutera en lösning som kan vara vettig för båda parter i stället för att förhandla under de här förhållandena.

Så förhandlingarna mellan er och arbetsgivarna fortsätter?

– Ja, det kommer de ju alltid att göra, så att säga. Vi har ju ett problem med läget inom sjöfarten men samtidigt så måste vi värna om våra medlemmars miljö. Så vi kanske kan hitta en annan lösning på det här inom bestämda kostnadsramar. Nu finns det ingen toppnivå på det här utan det kan bli hur dyrt som helst, säger Christer Lindvall, vd för Sveriges Fartygsbefälsförening.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista