Åtta månaders fängelse för koppleri

Uppdaterad: 15:15
I dag kom domen mot den idrottsledare i Göteborg som anklagats för koppleriverksamhet. Mannen ska ha agerat hallick åt flera nigerianska kvinnor.

 Det blev åtta månaders fängelse för den femtioåriga idrottsledare verksam i Göteborg som agerat hallick åt flera nigerianska kvinnor.

Själv erkänner mannen att att han hjälpt kvinnorna med att fotografera och bygga hemsidor åt dem. Vissa av bilderna var tagna på gymmet där han arbetade.

Enligt åklagaren ska mannen även ha försett kvinnorna med droger och begärt sexuella tjänster som betalning för sitt arbete. Men tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att mannen verkligen tagit betalt.

Situationen för just prostituerade nigerianskor har blivit mycket uppmärksammad på senare tid. Det har talats om att dessa kvinnor lever under slaveriliknande förhållanden och hålls kvar i prostitutionen med hjälp av hot och droger och voodoo.

Under flera år har nigerianska kvinnor varit en del av prostitutionen i andra europeiska länder. Men det är först det senaste året som de har kommit till Sverige.

Karin Dalborg på prostitutionsgruppen i Göteborg möter ofta dessa kvinnor.

- Kvinnorna från Nigeria har ju en fattigdomsrelaterad prostitution och de förmedlar väldigt starkt att de inte trivs med sin nuvarande livssituation och att de vill förändra den. De berättar att det är slitsamt. Jag tycker att de också berättar att de är förkylda ofta och att de är trötta. Jag får tankar om utbrändhet, säger Karin Dahlborg på prostitutionsgruppen i Göteborg.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se