Parterna inom handeln är oroliga för påskhandeln. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Handeln vill göra upp före industrin

Arbetsgivarna inom handeln vill inte vänta längre på att facken och arbetsgivarna inom industrin ska komma överens om nya löneavtal. Så för att undvika en strejk i påsk öppnar nu Svensk handels vd Dag Klackenberg för att träffa ett eget avtal först.

– Min uppgift som företrädare för handelns företag är ju att i möjligaste mån se till att det finns ett avtal i tid. Vi vill inte ha ett avtalslöst tillstånd, och vi vill absolut inte ha strejk, säger Dag Klackenberg.

Om bara två veckor går löneavtal för industrin, handeln, och Sveriges kommuner och landsting ut. Allt som allt ska löner för tre miljoner svenskar förhandlas om nu under våren.

Många väntar nu på att parterna inom industrin ska enas, för alltsedan samarbetsavtalet, det så kallade Industriavtalet, slöts i slutet av 1990-talet så har industrin varit först ut i avtalsrörelsen och dess löneavtal har blivit riktmärke för andra avtalsområden.

Men förhandlingarna går trögt och nu öppnar alltså Svensk handel med vd Dag Klackenberg för att förhandla fram ett eget avtal innan industrin är klara. Allt för att slippa den strejk över påskhelgen som facket Handelsanställdas förbund har aviserat.

Påsken är ju en av dagligvaruhandelns viktigaste helger.

Handels vice ordförande Tommy Tillgren säger att de följer utvecklingen noga nu och kommer fatta beslut om nästa steg på söndagkväll.

– Fram till helgen finns det möjlighet för industrin att träffa avtal. Därefter måste vi agera själva, säger han.

Men skulle Svensk handel fatta ett eget avtal först så vore det något av en skräll och en möjlig källa till konflikt inom arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv.

Men där vill man inte kommentera saken och det vill inte heller Teknikföretagen som förhandlar för många stora verkstadsföretag inom industrin.

Dag Klackenberg säger att han har talat med Teknikföretagen om läget.

– De är medvetna om att vi håller på att hamna i tidsbrist på handelns område.

Tycker du att det är självklart att just industrin ska vara det område som träffar det första avtalet?

– Ja, jag tycker att det har visat sig vara väldigt bra för den svenska ekonomin. Men för oss som sedan kommer efter märket, vi måste ju ha ett märke. Om vi inte har det så måste vi försöka finna den här lönenivån själv, säger Dag Klackenberg.

I förra avtalsrörelsen skapade Dag Klackenberg också stora rubriker sedan löneökningarna inom handeln blev större än inom industrin.

Avtalet blev alltså för dyrt ansåg arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".