28 ensamkommande barn avvisades 2009

Under 2010 har Migrationsverket hittills beslutat om avvisning till Malta i 50 fall. Sex av dem var ensamkommande barn.

Året innan togs beslut om avvisning till Malta i 299 fall. Av dem var 28 ensamkommande barn.

Malta är EU:s minsta medlemsland och Europas sydligaste stat. Landet har 400 000 invånare och ligger ungefär 93 kilometer söder om Sicilien. Närmaste fastland är Afrikanska Libyens Tripolis som ligger 325 kilometer bort.

På grund av Maltas strategiska läge mellan Afrika och Europa har landet blivit en vanlig anhalt för migranter som försöker ta sig till det europeiska fastlandet.

Landet är inte bara EU:s minsta utan också unionens mest tätbefolkade land. Landets justitieminister Carmelo Mifsud Bonnici hävdar att de 3 000 flyktingar som kom till Malta under 2008 motsvarar 60 000 flyktingar till Sverige.

Landet har kritiserats av både övriga EU och människorättsorganisationer för sin behandling av asylsökande flyktingar.

I en EU-rapport från EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter som skrevs 2006 beskrivs ett av de besökta flyktinglägren på Malta som "en bur", där fångarna får vistas utomhus i en inhägnad en timme om dagen.

Slutsatsen i rapporten var att lägren bör stängas.

Malta har tillsammans med Italien, Cypern och Grekland flera gånger uttryckt sitt missnöje med att de får ta emot fler migranter än vad de klarar av.

Länderna har också efterlyst hjälp från övriga EU för att klara av de stora flyktingströmmarna.

I slutet av 2009 bestämde unionens migrationsministrar att EU:s nya asylkontor skulle inrättas på just Malta.

Kontoret ska bidra till att mottagandet av asylsökande blir mer likartat i EU-länderna. Dessutom ska asylkontoret kunna erbjuda konkret hjälp i form av expertteam till EU-länder som Malta och Grekland.

Sverige har flera gånger kritiserats för att i enlighet med den så kallade Dublinförordningen, skicka tillbaka ensamkommande flyktingbarn till det första land de sökt asyl i.

Det innebär att om Malta var det första EU-land ett flyktingbarn anlände till är det också Malta som ska pröva deras skyddsbehov.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tillgodoser inte Malta minderåriga asylsökandes humanitära behov.

Bland annat Europarådet har därför kritiserat Sverige för att följa Dublinförordningen när det gäller ensamkommande flyktingbarn.

Enligt migrationsminister Tobias Billström måste Sverige följa Dublinförordningen och skicka tillbaka flyktingar till första asyllandet och att situationen på Malta är Maltas, och ytterst EU-kommissionens, ansvar.

EU:s nya kommissionär med ansvar för asyl- och flyktingfrågor, Cecilia Malmström, hör till dem som har kritiserat Maltas behandling av ensamkommande barn.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".