Exporten till Irak ökar.

Exporten ökar när Irak börjar bygga igen

Trots att Sveriges export totalt sjönk kraftigt under förra året så mer än fördubblades exporten till Irak, visar siffror från Exportrådet. Karim Nozad i Sävedalen utanför Göteborg köper upp bland annat begagnade motorer och generatorer i Sverige och säljer dem i Irak.

Den här veckan packar Karim Nozad ännu en container.

– Jag ställer in kompressorer, bilmotorer och reservdelar och allt åker ner till norra Irak. Vi börjar med att reparera och fixa, och sedan sälja det, säger han.

Varje år fyller Karim Nozad fem-sex containrar och skickar dem till sitt gamla hemland. Att köpa begagnade motorer i Sverige är billigt, men transporten är dyr, runt 80 000 kronor per container. Att verksamheten ändå lönar sig beror enligt Karim på att folk i Irak är trötta på produkter från till exempel Kina.

– Vi har ju väldigt många företagare med bakgrund från Irak. Vi ser ju tydligt att våra exportsiffror har fördubblats mellan 2008 och 2009 som annars var ett krisår och här ser vi att exporten har ökat med 124 procent. Nu uppgår den till ungefär en miljard. Främst handlar det om maskin- och verkstadsvaror, säger handelsminister Ewa Björling.

I tre år har handelsministern jobbat för att fler utlandsfödda svenskar ska arbeta med export till sina gamla hemländer, så som alltså Karim Nozad gör. Enligt en studie från i november så skulle 12 000 fler utlandsfödda i Sverige leda till en ökning av svensk export med sju miljarder kronor.

Tidigare i veckan träffade handelsministern ett hundratal utlandsfödda företagare i Göteborgsnätverket Kosmopolit, som har nära koppling till regeringen, och enligt Ewa Björling  har svensk ekonomi fortfarande mycket tillväxtkraft att hämta hos dem som är födda i andra länder.

– Ett av fem nya företag startas i dag av någon med utländsk bakgrund. Bara där ser vi en stor potential för entreprenörskapet, som vi letar så mycket efter.

På fredag åker Karim Nozads container ner mot Irak, men han håller nu på att undersöka möjligheten att sälja även andra produkter till Irak, till exempel diskmedel och kosmetika, för han vill gärna utnyttja sina speciella kunskaper om handel med den kurdiska delen av Irak.

– Jag vet vad de behöver men man måste satsa mycket pengar.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista