Ska driva sina egna istället.

Korsägande av kärnkraft kan skrotas

Allt mer tyder på att svenska kärnkraftbolag kan tänka sig att skrota korsägandet av kärnkraft och istället driva var sitt kärnkraftverk. Näringsdepartementets generaldirektör Jan Magnusson leder diskussionerna mellan regeringen och kraftbolagen.

– Jag tycker att det har blivit en ökad förståelse hos några av kärnkraftbolagen att det här inte bara är ett problem för andra utan också för dem själva, och att det vore önskvärt att lösa upp samägandet. Sen är ju det en väldigt stor och komplex fråga som rör oerhört stora värden, så att det är inte säkert att den insikten leder till att det ändå går att genomföra nu.

Inom kort hamnar Jan Magnussons slutrapport på regeringens bord. Rapporten går igenom hur möjligheterna ser ut att lösa upp den jättelika knuten av korsvist ägande i de svenska kärnkraftverken.

Samtliga tre svenska kärnkraftverken Ringhals, Forsmark och Oskarshamn kontrolleras i dag av kraftjättarna Eon, Fortum och statliga Vattenfall som tillsammans sköter elproduktionen från kärnkraft i olika snåriga ägarkonstellationer.

Korsägandet har kritiserats, inte minst av Konkurrensverket som inte tycker att det rimmar med en avreglerad och konkurrensutsatt elmarknad.

Men svårigheterna är många. Ska till exempel Vattenfall, Eon och Fortum i framtiden äga ett kärnkraftverk var så måste Vattenfall kompenseras ordentligt. Vattenfall är den största ägaren av kärnkraft i dag och kräver i såfall sannolikt tiotals miljarder kronor från Fortum och Eon i kompensation.

Att tongångarna från kraftbolagen nu är mer positiva till en uppdelning har att göra med regeringens energiöverenskommelse som riksdagen väntas besluta om i vår i den öppnas dörren för att få bygga nya reaktorer i Sverige. Och det bedöms av flera experter bara kunna ske om ägarknuten först knyts upp.

Jan Magnusson på Näringsdepartementet:

– Jag tror inte i vart fall att det skulle vara möjligt att ytterligare så att säga öka samägandet med ny kärnkraft. Jag tycker att det vore ett steg i alldeles fel riktning.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".