Miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

"Chanserna för avtal i Mexiko minimala"

Efter misslyckandet på klimatmötet i Köpenhamn i december började genast förväntningarna inför nästa toppmöte, det i Mexiko i december i år. Men nu säger miljöminister Andreas Carlgren att chanserna att lyckas med ett bindande klimatavtal i Mexiko är minimala.

– EU skulle ju utan tvekan vara beredd att skriva under på ett fullt klimatavtal redan i Mexiko. Men jag inser att med de problem som rullades upp och som vi såg i Köpenhamn i december förra året så ska vi inte heller lura människor att tro att det här blir mycket enklare än vad det är.

Andreas Carlgren (C) mötte sina miljöministerkollegor i EU i måndags. Och bland dem växer insikten om ett kommande misslyckande i Mexiko i december.

Inte heller i år lär alltså världens regeringar komma överens om ett bindande avtal för att få ner koldioxidutsläppen.

Enligt Andreas Carlgren är problemet fortfarande de stora utsläppsländerna som USA och Kina.

– Det stora dilemmat är ju att USA inte antar en klimatlagstiftning trots att Obama är så ambitiös, och att stora utsläppsländer som Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika inte vill ta på sig åtaganden och det anser vi att de måste göra om vi ska klara klimatet.

EU:s regeringschefer kommer om två veckor att ta ställning till en plan B, för att hålla klimatförhandlingarna vid liv. Enligt den planen kommer EU att hålla sig till Kyotoprotokollets krav även efter 2012, när avtalet går ut. Men på ett villkor:

– Vi är beredda att ta på oss en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet men vi ställer också krav på USA att ta på sig motsvarande åtaganden, vi ställer krav också på de snabbaste växande u-landsekonomierna att de ska ta på sig åtaganden.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tycker att det är fel att villkora EU:s åtaganden.

– Alla vill att USA, Kina och Indien ska vara med på det här, det är ingen tvekan om det, men att tro att man når fram genom att vägra göra någonting själv, det tror inte jag är någon vinnande strategi.

Maria Wetterstrand tycker också att det är fel att gå in i förhandlingarna inför Mexiko med att säga att man inte kommer att lyckas.

– Det är mycket större chans att förhandlingarna lyckas om de som ingår i förhandlingarna har ambitionen att de ska lyckas, än om man har gett upp redan i förväg.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista