Poliser på Västbergataket. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Nyckelpersoner häktade för helikopterrån

Nästan sex månader efter helikopterrånet i Västberga arbetar fortfarande 15 personer med utredningen. Åtal väntas i sommar och bland de nio män som nu sitter frihetsberövade finns flera nyckelpersoner.

– Av dem som sitter frihetsberövade är misstankarna sådana att det rör olika delar av rånet, allt från körandet av helikoptern till att vara med i depån till att vidta åtgärder för att förhindra att polisens ska kunna komma till platsen, till att man saboterar polisens möjligheter att använda sina helikoptrar men också moment som har att göra med planläggningen bakom rånet, säger åklagare Leif Görts.

Har ni tagit hjärnan bakom rånet?

– Jag tror att flera av de personer som är häktade har haft en viktig roll i planläggningen av rånet.

Det var tidigt på morgonen den 23 september som G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm utsattes för rånet där flera personer med hjälp av en helikopter tog sig in i depån via taket, och sedan vinschade upp pengasäckar i helikoptern.

Enligt åklagaren försvann de med flera miljoner kronor, pengar som fortfarande är borta. Sökandet försenades av att polisens egna helikoptrar utsatts för sabotage.

Bara dagar efter rånet greps flera av de personer som nu sitter häktade, och i januari överfördes ännu en misstänkt som gripits i Domikanska republiken.

När det gäller bevisningen består den bland annat av dna-spår, av övervakningsbilder från Myttinge där polisens helikoptrar stod, och bilder inifrån depån.

Enligt uppgifter hade polisen information om att ett rån planerades och delar av bevisningen är från innan själva rånet, enligt åklagare Leif Görts, som inte vill uttala sig närmare om vad det rör sig om.

– Det är en sak som vi får komma till när allt det här är klart.

Utöver de som är häktade finns i nuläget bara ytterligare en misstänkt person. Flera andra som tidigare varit misstänkta har avskrivits i utredningen. På frågan om man nu har hittat alla som var inblandade i rånet svarar åklagare Leif Görts:

– Vi får nog räkna med att det finns personer som har varit inblandade i den här saken som inte är häktade i målet men hur många de är vill jag inte spekulera om.

Åtalet planeras till tidigast i juli.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".