Amerikansk styrränta behålls oförändrad

Den amerikanska centralbanken fortsätter att hålla sin viktigaste styrräntan på oförändrad mycket låg nivå, mellan 0 och 0,25 procent.

Centralbankens styrelse vågar alltså ännu inte blåsa faran över för den ekonomiska krisen, och fortfarande är det bland annat den höga arbetslösheten som anses vara en hämmande faktor.

Centralbankens styrelse lät nästan exakt likadant efter sitt marsmöte som man gjorde efter sitt januarimöte, tidigare i år. Centralbanken behåller alltså den exceptionellt låga räntenivån mellan 0 och 0,25 procent under vad styrelsen kallar för ytterligare en utdragen tid.

Det är den formulering som man haft under en mycket lång tid nu när det gäller räntan och det är tydligt att centralbanken fortfarande ser osäkerheter i den ekonomin.

För andra gången i rad ville dock en av styrelsens medlemmar, chefen för centralbankens kontor i Kansas City Tomas Hoenig, höja räntan, vilket tyder på att det åtminstone förs en debatt inom styrelsen om när det är dags att höja.

Hoening menar att ekonomin är så pass bra nu att en fortsatt mycket låg räntenivå till och med kan vara skadlig, kan skapa nya riskfyllda bubblor.

Och även om bedömningarna som centralbanken gör om ekonomin alltså liknar dem som man gjort under en tid nu, så finns ändå vissa små men ändå tydliga tecken på att centralbanken kan se ljuset i tunneln.

I januari sa man till exempel att ökningen av arbetslösheten avtar i USA, nu säger man att arbetsmarknaden verkar stabiliseras. Man ser också något ljusare på företagens investeringar till exempel.

Men faktorer som den höga arbetslösheten och den fortsatt tämligen svaga husmarknaden gör att centralbanken fortsätter att hålla räntenivåerna nere. Man gör alltså bedömningen att tillgång till billiga pengar fortfarande är stor i USA för att förmå ekonomin att återhämta sig och eftersom styrelsen fortfarande inte ser något stort inflationshot så vågar man fortsätta på den här låga nivån.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".