Armodet tilltar i Darfurområdet

I den konfliktfyllda Darfurregionen i Sudan tvingas hjälporganisationer nu ransonera maten i flyktinglägren. Anslagen från givarländerna har minskat och nu hotas framför allt barn av undernäring, enligt en biståndsarbetare.

– En säck på 50 kilo säd i månaden brukade vara tillräckligt för fyra personer - nu måste det räcka till sex eller åtta personer, berättar Nour Elshan Mohamed Salih, som jobbar med skydd av barn i flyktinglägret al-Salaam i norra Darfur.

Matbristen beror på brist på pengar till FN:s matprogram World Food Programme, från givarsamfundet, men också på reaktionen på den häktningsorder mot Sudans president Omar al-Bashir, som den Internationella Brottmålsdomstolen i Haag utfärdade en för ett år sen.

Sudan svarade med att köra ut de internationella hjälporganisationerna från Darfur. Det har lett till att barn hotas av undernäring och att graden av service, rent vatten och sjukvård har försämrats, säger Nour Elshan Mohamed Salih. Nu får organisationerna komma tillbaka, men bara ett fåtal har kunnat göra det.

Förhoppningarna om fred för Darfur har väckts igen - och i slutet av februari undertecknade Sudans regering ett ramavtal för fred med en av de största rebellgrupperna JEM men sedan dess har inte mycket hänt.

Även om läget i dag i Darfur är mer stabilt än för tre, fyra år sen, så är laglösheten utbredd, och kidnappningar förekommer. 2,7 miljoner människor bor i flyktingläger och vågar inte återvända till sina byar.

I Darfur finns en av världens största fredsbevarande styrkor på 20 000 man från FN och Afrikanska unionen tillsammans. UNAMID-styrkans chef, Ibrahim Gamberi, säger att ett fredsavtal är vad de behöver allra mest:

– Den största utmaningen just nu är att vi måste finnas en fred att bevara, säger han.

Margareta Svensson, Juba, Södra Sudan
margareta.svensson@sr.se