Skabb blir allt vanligare i Sverige

Uppdaterad: 12:02
Den lilla hudparasiten skabb tycks bli vanligare, visar en ännu inte publicerad studie från 15 svenska hudmottagningar, som DN tagit del av.

– Vi tror det, det finns i alla fall fler människor som blir drabbade av skabb som kom in till våra hudkliniker i Sverige, säger Johan Lindh, parasitolog på Smittskyddsinstitutet.

– Vi vet inte om det är en allmän ökad spridning eller om det bara är att vi ser mer svårare skabb.

Skabb är ett spindeldjur, knappt en halv millimeter långt som ger klåda och som gräver centimeterlånga gångar under huden. Den sprids genom tät kontakt.

Skabbstudien som har gjorts vid hudmottagningar vid 15 sjukhus i Sverige visar en klar ökning av antalet fall.

Men om den observationen beror på en verklig ökning av antalet fall, eller om det tyder på att öppenvården missar att det är skabb, det är oklart.

– Det är inte säkert att det kunnandet och den erfarenhet som finns på en hudklinik, där man ser detta kanske en till två gånger i veckan, att det finns i öppenvården. Då kan det vara så att om en person kommer in med skabb kan man missa det helt enkelt.

Eftersom skabbdjuret är litet och mycket svårupptäckt behövs det bättre metoder att hitta det, till exempel blodprover. Där kan veterinärernas metoder komma till nytta.

– Vi har kollegor på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala, där man har jobbat mycket med rävskabb som var väldigt mycket i ropet för flera år sedan, vår rävstam höll på att försvinna från Sverige. I och med att de gjorde det utvecklade de olika metoder för att hitta skabb genom att ta ett blodprov och sedan letar man efter antikroppar som de flesta får när det kommer in något nytt i kroppen.

– Antikropparna har de då kunnat detektera i grisar eller rävar mot skabb, vi funderar på att göra något liknande.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista