Hull, den fattigaste staden. Foto: Johan Prane/SR.

Klyftor ökar mellan brittiska städer

Det är stor skillnad mellan hur olika brittiska städer har klarat sig igenom den ekonomiska krisen. En undersökning visar att de som klarat sig sämst är de städer som redan hade svag ekonomi före krisen.

I botten på listan ligger Hull, där många har varit arbetslösa länge.

– Det är svårt att få jobb, säger både Kate och Jean. Staden Hull vid den brittiska östkusten är den av landets större städer som har högst arbetslöshet, över 13 procent. Förklaringen är att den traditionella verkstadsindustrin fortfarande dominerar och den drabbades hårt av krisen.

Och eftersom utbildningsnivån bland invånarna är låg, kommer det att ta tid att ställa om ekonomin, tror Bob Ferraby på kommunens näringslivsenhet.

I centrala Cambridge ser det ut som om tiden stått still, med lutande stenhus och medeltida universitetsbyggnader. Men det är bara en skenbild.

I stadens utkanter sjuder det av aktivitet i nya forskningscentra och företagsbyar.

Undersökningen från Centre for Cities visar att Cambridge är den stad som klarat krisen bäst och har bara omkring en fjärdedel så hög arbetslöshet som Hull. En viktig förklaring är de 1 500 företag inom framtidsbranscher som IT och bioteknik, som vuxit fram kring universitetet, säger Tony Hooley, företagare med förflutet inom universitetsvärlden.

Johan Prane, SR:s korrespondent i Storbritannien
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".