Förlorade miljarder.

Svensk valutahandlare avstängd i London

Uppdaterad: 11:43
En svensk man i 40-årsåldern, som arbetade på investmentbanken Merrill Lynch i London, dolde förluster i sin handel på räntemarkanden och Merrill Lynch förlorade motsvarande 3,2 miljarder kronor på hans affärer.

För drygt ett år sedan blev den svenske valutahandlaren avstängd från sitt jobb på investmentbanken Merril Lynch i London.

Skälet var att han hade gjort misslyckade affärer på den svenska och norska räntemarknaden och sedan försökt dölja förlusterna. De här svindlande affärerna kostade Merril Lynch motsvarande 3,2 miljarder kronor.

Den brittiska motsvarigheten till finansinspektionen, FSA, har egentligen velat driva en juridisk process mot den nu snart 40-årige svenske valutahandlaren, men det som FSA kallar ett "lagtekniskt hål" gör att det inte går att till exempel bötfälla honom.

I stället blir nu svensken straffad genom att han under minst fem år bli förbjuden att till exempel ha kontakter med kunder inom den brittiska finansbranschen.

Han får inte heller ha någon chefsbefattning inom finansiella företag, enligt FSA.

Den svenske valutahandlaren har redan tidigare bett om ursäkt för sina misstag. Han har poängterat att han personligen inte har tjänat något alls på sina misslyckade affärer, och nu skriver han i ett pressmeddelande att han är glad att utredningen har gett ett rättvist resultat, att han alltså stängs ute från arbete i den brittiska finansbranschen.

Svensken ska nu hålla sig borta från valutaaffärer och i stället ägna sig åt att skriva en doktorsavhandling i ekonomi.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista