Foto: Jan Collsiöö/PRB

Klas Bergenstrand ny chef för Säpo

Regeringen utnämnde på torsdagen Riksåklagaren Klas Bergenstrand till ny chef för säkerhetspolisen. Klas Bergenstrand har följt Ekots rapportering om hur medlemmar i terrororganisationer tar sig in i Sverige med köpta, falska identiteter utan att migrationsmyndigheterna talar om det för Säpo, men Klas Bergenstrand vill inte kommentera frågan förrän han har satt sig in ordentligt i sina nya arbetsuppgifter.

– Jag har sett den typen av uppgifter och jag har läste dem, men det ska jag inte kommentera eftersom jag ännu inte tillträtt och inte tillträder förrän om två månader.


Men att uppgifterna inte ens når fram till säkerhetspolisen, är det rimligt?


– Jag ska inte uttala mig i den typen av frågor. Jag tror att det finns andra som mycket bättre än jag kan kommentera den typen av uppgifter.


Hedrad av förtroendet
Klas Bergenstrand ville i dag inte uttala sig om Säpos verksamhet när han presenterades som ny Säpo-chef av justitieminister Tomas Bodström, här i regeringskansliet i Stockolm, mer än att det är ett viktigt uppdrag och att han är hedrad över regeringe förtroende.


Gott arbete
Justitieminister Tomas Bodström sa på presskonferensen att Klas Bergenstrands främsta merit är att han har gjort ett mycket gott arbete under sina tio år som Riksåklagare och att han idag är en av de viktigaste krafterna inom det svenska rättsväsendet.


Ingen ska känna oro
En av Säpos arbetsuppgifter som Klas Bergenstrand känner till från sitt arbete som Riksåklagare är personskyddet av politiker, något som ju debatterats kritiskt efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.


– Det måste vara en alldeles given målsättning att ingen som arbetar politiskt eller företräder samhället ska på något sätt känna en oro eller en osäkerhet om sin egen säkerhet. Det måste vara målsättningen, sa Klas Bergenstrand som den 1 april tillträder som ny Säpo-chef.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".