Polisen tillbakavisar nya Quickuppgifter

Sundsvallspolisen dementerar uppgifterna om att utredningsmaterial om Thomas Quick skulle ha undanhållits.

Ny kritik riktas nu mot polisutredningarna kring de mord som Thomas Quick dömts för. Flera pärmar med utredningsmaterial som bevisar att Quick ljugit vid flera erkännanden ska ha gömts undan i polishuset i Sundsvall, hävdar SVT-journalisten Hannes Råstam.

– I det här materialet finns sakuppgifter som starkt talar emot Quicks berättelse och som visar att han har ljugit på väldigt avgörande punkter. Han har ljugit om mord. Det här har undanhållits domstolarna. Utan att spekulera i vilken betydelse det har haft så visar fyndet av de 13 undanhållna pärmarna att man inte har bedrivit en opartisk förundersökning, säger Hannes Råstam.

Det handlar om tretton pärmar med utredningsmaterial och förhör kring den morddömde Thomas Quick, som enligt journalisten Hannes Råstam bevisar att han ljög när han erkände över 20 mord på 1990-talet.

Här finns bland annat förhör med hans syskon som motsäger våldsamma skildringar från uppväxten, som under rättegång använts för att förklara Quicks motiv till de åtta mord han dömts för. Här ska också finnas alibi för exempelvis mordet på en man i Växjö på 1960-talet som utfördes samtidigt som Quick konfirmerades i Falun.

Att pärmarna undanhållits, dementeras av Sundsvallspolisen.

– De handlingar som har ingått i utredningen men inte ingår i förundersökningsprotokollet arkiveras sedan och finns tillgängliga för den som önskar ta del av dem, säger Hans Björner, informatör vid polisen i Västernorrland.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har tagit tillbaka alla sina erkännanden och beviljats resning i ett fall. Hans advokat förbereder resning i flera ärenden.

Enligt Hannes Råstam ligger huvudansvaret för det undanhållna materialet fortfarande på den dåvarande förundersökningsledaren, åklagare Christer van der Kwast, som ännu inte gått att nå för en kommentar.

Överåklagare Björn Ericson som på uppdrag av Riksåklagaren granskar förundersökningarna tittar nu på handlingarna, som i alla fall varit svårtillgängliga.

– Ett bekymmer för oss har varit att material i Sundsvall inte har varit arkiverat på vanligt sätt. Det har gjort det svårt att veta vilket material man egentligen ska begära ut. Vi har ambitionen att försöka, när vi har passerat halvårsskiftet, vara färdiga med en samlad bedömning kring de här ärendena, säger Björn Ericson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista