Rekrytering av barnsoldater fortsätter i oroligt Sri Lanka

I Sri Lanka fortsätter rebellgruppen de Tamilska tigrarna att rekrytera barnsoldater, hävdar FN-organet UNICEF i en rapport. Samtidigt stiger farhågorna om att landet återigen kan vara på väg mot krig.

Fler än 1 300 barn ingår nu i de Tamilska tigrarnas armé.


Förra året rekryterades över 700 barn som soldater, samtidigt som gruppen lovade världen att bruket upphört. Siffrorna kommer från  FN-organet Unicef, som nu uppmanar tigrarna att omedelbart släppa alla barnsoldater.


Rövade bort barn
Rekryteringen av nya barnsoldater har fortsatt även efter att Tamilska tigrarna under pompa och ståt förra året invigde ett hem för att rehabilitera tidigare barnsoldater.


I en stad rövades 23 barn bort av tigrarna bara timmarna efter att hemmet för forna barnsoldater invigdes i närvaro av FN, uppger brittiska BBC.


Fredsprocessen i fara
Uppgifterna om nya barnsoldater kommer samtidigt som oron sprider sig i Sri Lanka för att fredsprocessen håller på att haverera.


I huvudstaden Colombo rasar fortfarande en maktkamp mellan landets premiärminister Wickremesinghe och president Chandrika Kumaratunga. De är oense om nästa steg för att nå fred med tamilerna.


Presidenten har nu bildat en allians med ett marxistiskt parti som är skeptiskt till eftergifter till tamilerna. Alliansen fördöms av de tamilska tigrarna,  som säger att alliansen hotar att störta landet i krig.


Vill ompröva Norges roll
Samtidigt vill alliansen under president Kumaratunga ompröva rollen som Norge och andra länder spelat i fredsförsöken. Alliansen anser att fredsprocessen bör vara mer av en inhemsk affär.


Den stora frågan i Sri Lanka är nu om president Kumaratunga och hennes nya partner marxisterna planerar att utlysa nyval i syfte att avgöra maktkampen med premiärminister Wickremesinghe.


Så länge den politiska osäkerheten består väntas inga framsteg i fredsförhandlingarna och rekryteringen av barnsoldater bland de tamilska rebellerna kan fortsätta.


Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se