Problemen har varit kända länge. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Karolinska får böta för överbeläggningar

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har inte lyckats åtgärda de stora bristerna i patientsäkerheten och Socialstyrelsen fastslog i dag att sjukhuset bör böta en halv miljon kronor.

Vid upprepade oanmälda inspektioner har styrelsen konstaterat att överbeläggningarna vid sjukhuset medför stora risker för patienterna.

Inspektör Ann Fagerlind har deltagit i inspektionerna.

– Vi såg en hel del brister fortfarande. Bland annat i bemanning, lokaler och utrustning, speciellt på de geriatriska avdelningarna och på neurologen. Svårt sjuka patienter låg som överbeläggningar. Det kunde finnas fem patienter på en fyra-sal eller tre på en två-sal, vilket innebar att den extra patienten inte kunde förmedla sig. Det fanns ingen ringklocka som gick att koppla till.

Problemen med överbeläggningar har varit kända länge, och förekommer på många sjukhus. Det har blivit nästan ett normaltillstånd enligt styrelsen, men riskerna är uppenbara.

När äldre och multisjuka vårdas i lokaler som varit barnkliniker, när fler sängar trängs ihop på redan små salar och när samma toalett används av patienter med resistenta bakterier som av friska, vilket alltså sker på Huddinge, då ökar patientriskerna. Erik Höglund är enhetschef vid Socialstyrelsen.

– Jag vill att vi ska se på det här sammantaget, överbeläggningar och platsbrist ger flera olika problem. Just det här med att lokalerna inte är anpassade till den vård man måste erbjuda, eller att kompetensen hos personalen är felaktig, då leder det till risk för felbehandlingar och andra skador och det är inte acceptabelt, säger Erik Höglund.

Trots att Socialstyrelsen vid upprepade tillfällen har konstaterat att överbeläggningarna innebär allvarliga risker för patienterna, har sjukhuset har inte hörsammat kraven på åtgärder.

Då återstår bara böter, enligt styrelsen. Summan, en halv miljon kronor, är i de här sammanhangen ovanligt hög men inte om man ser till kostnaderna för patientskadorna, säger Erik Höglund.

– Jag har svårt att säga om beloppet är högt eller lågt, det är där vår bedömning har landat. Om man ser till vad vårdskadorna kostar samhället så är det ett väldigt litet belopp, säger Erik Höglund, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".