Benedictus XVI var, innan han blev påve, under många år ansvarig för hemliga utredningar av misstänkta sexualbrott inom katolska kyrkan. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Påven kritiseras för katolska övergrepp

Katolska kyrkan har begått svåra misstag. Det medger nu den tyske katolske biskop som fått uppdraget att utreda sexuella övergrepp och våld mot barn inom katolska inrättningar i Tyskland. Samtidigt växer nu kritiken mot påven Benedictus XVI i hemlandet Tyskland.

I en ny opinionsmätning tycker 86 procent av de tillfrågade att katolska kyrkan i Tyskland inte gör tillräckligt för att skapa klarhet kring övergreppen på barn.

Påven, som är tysk, med det borgerliga namnet Joseph Ratzinger, kritiseras för att han hittills inte sagt någonting offentligt om avslöjandena i hemlandet.

Påven kritiseras också för den roll han själv spelat inom katolska kyrkan när det gäller våld och övergrepp.

Den tyske teologiprofessorn Hans Küng skriver i en debattartikel i dag i den ansedda Süddeutsche Zeitung att påven bör tala om sin egen skuld.

Joseph Ratzinger var under många år ansvarig för den avdelning inom Vatikanen som i hemlighet utredde alla svårare misstänkta sexualbrott inom katolska kyrkan över hela världen.

Den nuvarande påven är själv huvudansvarig för det globala nedtystandet, skriver teologiprofessorn Küng.

Det är numera flera hundra offer bara i Tyskland som de senaste veckorna anmält att de har utsatts för övergrepp. De flesta fallen rör just katolska inrättningar, oftast handlar det om internat, där barnen varit utlämnade åt präster och lärare.

Katolska kyrkans egen utredare sedan ett par veckor, biskopen i Trier Stephan Ackermann, vill inte kritisera påven. Däremot kyrkan.

I en intervju i tidningen Rhein Zeitung talar han om att kyrkan tystat ner, att den tagit falska felaktiga hänsyn för att skydda sitt eget rykte hellre än de utsatta barnen, och att det inte funnits tillräcklig vilja att klara upp övergrepp och misstankar.

Innan året är slut tror Ackermann att tyska katolska kyrkan sett över sina riktlinjer och klarat ut hur offer ska ersättas.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista