Skogsindustrin står still i hamnstrejkens spår. Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix.

Hamnstrejken i Finland fortsätter

I dag har de finländska stuveriarbetarna strejkat i två veckor och nu gör medlarna ett nytt försök att få slut på konflikten.

Strejken har stoppat stora delar av både importen och exporten och särskilt skogsindustrin har drabbats hårt.

60 procent av de finländska pappersmaskinerna står stilla i dag på grund av hamnstrejken. Normalt går pappret direkt till hamnarna för vidare transporter. Lagerutrymmena i fabrikerna är ytterst begränsade så när bruken inte blir av med sitt papper måste de stoppa produktionen.

Det innebär att uppemot 4 000 anställda i skogsindustrin nu är utan arbete och snart också utan lön på grund av de omkring 3 000 hamnarbetarnas strejk.

I det finländska näringslivet räknar man med att förlusterna ligger på omkring 200 miljoner euro, omkring två miljarder kronor, varje dag så länge strejken pågår och den är nu alltså inne på sin fjortonde dag.

Medlingsförsöken har hittills varit resultatlösa och strejkgeneralen i Bil- och transportbranschens arbetarförbund Timo Räty sa så sent som i slutet på förra veckan att parterna står långt ifrån varandra.

– Det är omöjligt att säga hur långt ifrån ett avtal vi är, men nog är det långt, säger Timo Räty.

I dag går i alla fall medlingen in i ett nytt skede. Då kommer också fackens centralorganisationer att delta i försöken att få ett slut på strejken. Den största tvistefrågan är hur stort avgångsvederlag en hamnarbetare som tvingas lämna jobbet skall få.

Facket vill ha en hel årslön, vilket arbetsgivarna inte går med på.

Hittills har strejken inte påverkat livsmedelsförsörjningen i någon större utsträckning. Importerad mat går nu med lastbil in i Finland. Men långtradarchaufförer som väntar på fartygslaster har det besvärligt.

Finländska media berättar i dag om hundratals ryska chaufförer i hamnarna som har slut på både mat och pengar och överlever genom att ägna sig åt vinterfiske.

Christer Fridén, Helsingfors.
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista