Forskare:

Handelsavtal kan leda till högre lönekrav

Om arbetsgivarorganisationen Svensk handel går före, och sluter avtal innan industrin, kan det leda till högre lönekrav i andra branscher, det säger arbetsmarknadsforskaren Christer Thörnqvist.

– Om det här hänger i, att Svensk handel fortfarande är villiga att tillmötesgå sin motpart, Handelsanställdas förbund, kan det givetvis sätta krav på högre löner i andra delar av förhandlingsområdet också, till exempel hotell- och restaurang och offentlig sektor, som också är låglönegrupper, säger Christer Thörnqvist.

Christer Thörnqvist forskar inom arbetsmarknadsområdet, med fokus på bland annat strejker och avtalsrörelser.

Enligt honom är det är mycket ovanligt att en arbetsgivarorganisation väljer att gå före industrin i avtalsrörelsen, senast det hände var 1993. Även då var det handeln.

Enligt Christer Thörnqvist fick det då ingen större påverkan på resten av avtalsrörelsen, men han tror att det kan få större konsekvenser den här gången, om Svensk handel väljer att sluta avtal före industrin.

Allt beror på vilken nivå avtalet hamnar på, men det skulle kunna leda till krav på samma lönenivåer i andra sektorer med låga löner, som exempelvis inom hotell och restaurangbranschen, och kanske i kommuner och landsting, och därmed en spiral med ökade lönekrav.

Arbetsgivarsidan, med Svensk näringsliv i spetsen, är rädda för att en bransch går före industrin enligt Christer Thörnqvist. Men han menar också att det skulle kunna leda till problem för LO.

– De kläms, dels mellan vad man tidigare sagt om att ha som lönetak och avtalskrav. Sen om det kommer en starkare påtryckning underifrån från förbund i låglönegrupper som ställer högre krav på löneökningar så kan det göra att de får det svårare att sluta avtal med Svenskt näringslivs organisationer

I förra avtalsrörelsen, 2007, fick de handelsanställda ett högre procentuellt lönelyft än många andra, eftersom de fick lika mycket i kronor och ören som industrin. Men lönerna är lägre i handeln och därmed blir också procentsatsen högre.

Enligt Christer Thörnqvist har Svensk handel haft en klart mjukare hållning gentemot facket än många andra arbetsgivarorganisationer.

– Svensk handel har hört till de minst militanta inom Svenskt näringsliv gentemot LO-grupperna.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista