Hårda sparåtgärder väntar Nederländerna

I Nederländerna varnar finansministern i övergångsregeringen för att nästa nederländska regering kommer att tvingas spara 29 miljarder euro fram till 2015. Trots att ekonomin kommer att återhämta sig något måste ändå drastiska sparåtgärder tas till.

Utslaget på hela befolkningen måste varje person i Nederländerna, spädbarn som medelålders som pensionär, spara 1750 euro, motsvarande mer än 17600 kronor, fram till 2015 för att statsfinanserna ska kunna hävdas vara under kontroll.

Visserligen kommer den nederländska ekonomin att växa, 1,5 procent i år och 2 procent nästa år enligt prognoserna, men enligt CPB, Nederländernas byrå för ekonomisk analys, är effekterna av den ekonomiska krisen så omfattande att nästa regering som väljs i juni, måste ta till både svångrem och hängslen.

Krisen har redan kostat fem procent av BNP och trots prognoser om viss tillväxt finns det mörka orosmoln på den nederländska himlen.

Till exempel visar en färsk rapport att befolkningen lever längre men är sjukare, det innebär att kostnader för vård och pensioner ökar rejält.

Var tionde nederländare dricker för mycket alkohol, var fjärde röker, och varannan struntar i att motionera. Mer vårdkostnader.

Det blir med andra ord en rejäl utmaning att tampas med för den nya regeringen, för att inte tala om hur populärt det parti i valrörelsen blir som ärligt vågar säga att skatteintäkterna måste öka med omkring 30 miljarder euro.

Johan-Mathias Sommarström, Amsterdam
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".