700 000 tält har hittills delats ut till de drabbade i Haiti. Foto: Esteban Felix/Scanpix.

Haitis återuppbyggnad kostar 80 miljarder

Haitierna, och framför allt de över en och en halv miljon människor som blev hemlösa efter jordbävningen i januari, ser med oro fram mot den annalkande regnperioden. Men nu har i alla fall regeringen lagt fram en övergripande plan för hur landet ska återuppbyggas.

Drygt 80 miljarder kronor kommer återuppbyggnaden av Haiti att kosta, enligt ett dokument som utarbetats av en stor grupp både haitiska och internationella experter.

Det är en ambitiös plan som ser längre än till den omedelbara katastrofhjälpen.

Den handlar om att bygga ett helt nytt land, inte bara fysiskt med hus och infrastruktur, byggda efter internationella normer utan om att decentralisera landet, ge nytt liv åt landsbygden genom att aktivera jordbruket, plantera träd och förbättra utbildningen och, inte minst, om att modernisera statsapparaten och rättsväsendet.

Planen kommer att diskuteras på ett stort givarmöte i New York den 31 mars och då kommer det att visa sig hur helhjärtade det internationella samfundets utfästelser om att hjälpa Haiti verkligen är.

Men fortfarande är det det akuta katastrofarbetet som kräver all energi.

Hittills har 700 000 tält och presenningar delats ut till de bostadslösa. Det krävs dubbelt så många för att alla ska ha åtminstone minimalt skydd.

Samtidigt kommer allt fler rapporter om att livet i de provisoriska tältlägren blir allt osäkrare. Många kvinnor och till och med småflickor har utsatts för brutala gängvåldtäkter.

FN-trupperna kritiseras hårt för att inte ens anstränga sig för att garantera säkerhet i lägren.

Därför har myndigheterna nu identifierat fem områden utanför huvudstaden Port-au-Prince där det ska vara lättare både att organisera hjälparbetet och säkerheten.

Men regnperioden närmar sig obönhörligt och än har förflyttningen till de nya områdena inte ens börjat.

Ett annat problem som blir allt mer akut är att de 100 000 bondefamiljer som producerar en stor del av maten i Haiti, saknar både utsäde och verktyg för vårsådden som normalt inleds den här månaden.

Om inte hjälpen kommer snart, så är risken stor bönderna överger landsbygden och istället ökar på den redan katastrofalt stora mängden hemlösa i Port-au-Prince.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".