Andra valet för Irak sedan invasionen

Valet i Irak den 7 mars var det andra sedan den USA-ledda invasionen 2003. Det nya parlamentet består av 325 ledamöter jämfört med tidigare 275.

Parlamentet har den lagstiftande makten i republiken Irak och består av underhus och överhus. Det är också parlamentet som utser premiärminister och president

Fler än 6 500 kandidater har tävlat om platserna till det kvoterade parlamentet där minst 25 procent av ledamöterna måste vara kvinnor. S

Särskilda regler garanterar att landets minoriteter, till exempel den kristna befolkningen, representeras. 

I valet 2005 bojkottade sunnimuslimerna, som förlorade sin särställning i Irak när Saddam Husseins regim föll, valet.

Inför årets val uteslöts 145 sunnikandidater ur valprocessen, anklagade för att ha band till Saddam Husseins Baathparti.

Tre huvudkandidater framträdde inför valet, premiärminister Nuri al-Malikis lista, den sekuläre Iyad Allawis lista där flera sunnikandidater ingår, och den mer religiöst shiamuslimska, Irantrogna listan där bland andra Ahmed Chalabi ingår.

När 79 procent av rösterna räknats gjorde nyhetsbyrån AFP en sammanställning som visade att bara 9 000 röster skiljde mellan premiärminister Nuri al-Maliki och förre premiärministern Iyad Allawi.

Nuri al-Maliki såg därmed ut att vinna i Bagdad och i den shiadominerade södra delen av landet, men har inte lyckats lika bra i de sunnitiska västra och norra delarna av landet.

Allawi, såg dagen innan slutresultatet skulle presenteras ut att få ett mer jämnt fördelat stöd över landet.

Valkampanjen har präglats av våld och oroligheter. En knapp vecka innan valdagen dödades 33 människor och 55 skadades i tre självmordsattentat i staden Baquba.

Trots att 200 000 poliser övervakade valet bara i huvudstaden dödades nära 40 människor i olika attentat på valdagen.

163 mandat krävs för en egen majoritet i parlamentet vilket inneburit att kandidaterna ägnat den senaste tiden åt att förhandla med andra block för att säkra regeringsbildningen.

Ett eventuellt maktvakuum som kan uppstå om förhandlingarna drar ut på tiden tros leda till ytterligare våldsdåd och slitningar i landet.

200 000 inhemska valobservatörer från olika frivilligorganisationer övervakandet valet där 18 miljoner människor är röstberättigade. Dessutom finns runt 1,4 miljoner röstberättigade irakier i andra länder.

I valet 2005 röstade 80 procent av de röstberättigade.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".