SD får valkampanja på gymnasieskolor

Drygt sex av tio rektorer är beredda att släppa in Sverigedemokraterna på skolan inför höstens val. Det är betydligt fler än inför valet 2006, visar en rundringning som Lärarnas tidning har gjort.

På Alléskolan i Hallsberg fanns Sverigedemokraterna representerade vid en debatt för en tid sedan.

Lars-Göran Hildor som är utvecklingschef på Sydnärkes utbildningsförbund förklarar varför.

– För oss är det självklart. Sverigedemokraterna är ett parti som ställer upp i valet till riksdagen. De är en del av samhället utanför skolan. Vi har en skyldighet att visa eleverna det samhälle som finns utanför skolan, säger Lars-Göran Hildor.

Det är Lärarnas tidning som har frågat 100 rektorer i lika många kommuner om de tänker släppa in Sverigedemokraterna i skolan under valrörelsen.

Till skillnad från förra valrörelsen 2006 då knappt var tredje rektor ville släppa in Sverigedemokraterna är det nu alltså 62 procent som svarar ja.

20 av de 100 har ännu inte bestämt sig. Kanske inväntar de rekommendationerna som Skolverket kommer med senare i vår.

Inte minst måste Skolverket ta ställning till justitiekanslern som tidigare slagit fast att skolor inte har rätt att behandla partier olika.

Att Sverigedemokraterna nu finns representerade i nästan hälften av landets kommuner har sannolikt haft betydelse för rektorernas hållning.

I Malmö exempelvis har utbildningsförvaltningen beslutat att alla partier som sitter i kommunstyrelsen ska få komma till skolorna.

Eftersom Sverigedemokraterna gör det, är de välkomna. Set Rooke är biträdande rektor på Heleneholmsskolan i Malmö

– Vi är av den uppfattningen att ett problem eller en samhällsfråga eller liknande inte kan tigas ihjäl eller tystas ned. Man får lyfta upp de frågor som finns. Därför är de som sitter i kommunstyrelsen välkomna hit om de vill, säger Set Rooke på Heleneholmsskolan i Malmö.

Katarina Helmerson, med hjälp av Sveriges Radio Örebro.
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".