Johan darabbades av skabb:

”Jag trodde det var vanlig allergi”

Fler fall av skabb, främst bland unga och äldre, har kommit in till hudklinikerna, visar en enkät från 15 svenska sjukhus, som DN tagit del av.  Johan i 20-årsåldern drabbades av skabb för några år sedan, han trodde först att det var en vanlig allergi.

– Ja trodde att det var en vanlig allergi, jag gick till läkaren två gånger, den första sa det förmodligen var en allergi, då fick jag piller mot det och medicin för att lindra det. Sedan försvann det inte, jag gick tillbaks och då pratade jag med en annan äldre läkare som sa att det förmodligen var skabb, säger Johan i programmet P4 Extra.

Vet du hur du fick det?

– Jag tror att jag fick det när jag slaggade i en säng, jag hade en tjejkompis som hade varit på utlandsresa och sen hade hon fått det, vi sov i samma säng och så fick jag det på det sättet.  

Från Dalarna rapporteras just nu en epidemi av skabb, medan hudläkare i Kalmar uppger att det var värre där för några år sedan. Skabb är ett knappt en halv millimeter långt spindeldjur, som gräver gångar under huden.

Eftersom det dröjer ett tag innan man märker symtomen ökar smittrisken under tiden.

– De första sex till åtta veckor har man inga symptom överhuvudtaget, under den tiden kan man smitta andra men sedan efter sex-åtta veckor blir man överkänslig mot djuret och då får man klåda som är huvudsymptomet vid skabb, säger Lill-Mari Persson, hudläkare vid Kärnsjukhuset i Skövde.

Har det någonting med hygien att göra?

– Ingenting, alla människor kan drabbas. Det krävs bara nära kontakt med någon som har skabb.

Det händer att vårdpersonal missar skabbdjuret hos den som söker för sin klåda, för det krävs rutin att gräva fram det lilla krypet med en nålspets.

Därför hoppas Smittskyddsinstitutet att man ska kunna upptäcka skabb med hjälp av blodprov i framtiden, så som man gjort bland drabbade djur. Men när man väl konstaterat skabb kan det behandlas.

Äldre får ofta mer omfattande angrepp, eftersom deras immunförsvar är nedsatt, och klådan kan orsaka lättinfekterade rivsår.

– Hundratals kan det vara till och med. De verkar också lite livligare och får bättre och lättare fäste på någon annan person, säger Lill-Mari Persson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".