1 av 3
Byggnads tillsammans med flera andra fackförbund samlade. Foto: Louise Andrén Meiton/SR.
2 av 3
Per Bardh.
3 av 3
Byggettans ordförande Johan Lindholm i samtal.

Fackanslutna manifesterade i Stockholm

Årets avtalsrörelse är inne i ett avgörande skede, nu till helgen väntas ett nytt bud från medlarna. I eftermiddags träffades fackanslutna vid Sergels torg i Stockholm i en manifestation.

– 2010 är ett avgörande år, det är faktiskt ditt val här på plattan, det är våra val som gör skillnad i framtiden, tack så mycket, sa Johan Lindholm från talarstolen.

Under parollen svenska kollektivavtal i Sverige talade idag Byggettans ordförande Johan Lindholm till fackanslutna åhörare på Sergels torg, han betonade särskilt Byggnads syn på bemanningsföretag.– Människor är rädda idag, människor har inga alternativ, man ställs inför att bli erbjuden att gå från en anställning i sitt företag och att gå in i en anställning i ett bemanningsföretag och utföra samma arbetsuppgifter, då till sämre villkor och sämre lön.

Just företags rätt att använda bemanningsföretag efter att de har sagt upp anställa är en av stötestenarna i årets avtalsrörelse, förutom att parterna står långt ifrån varandra vad gäller löneökningar.

Kampviljan var stor bland manifestationsdeltagarna som Ekot talade med.

– Vill man inte gå oss till mötes har vi en konflikt på halsen, vi kan sätta ner fötterna, säger Sven-Erik Persson, medlem i Byggnads.

Och du är beredd att ta till konflikt?

– Ja, det finns ingen anledning, det är den enda möjligheten vi har för att komma till rätta med det här om man inte vill möta oss.

Också Per Bardh, avtalssekreterare på LO talade idag, han vill tona ner risken för konflikt men säger att årets avtalsrörelse är ovanligt svår.

– Jag tycker inte vi ska prata så mycket om stridsvilja, det är en väldig stor uppslutning på att man måste lösa frågorna, det är väldigt tydligt, om det visar sig att vi inte kan träffa avtal, både i rimlig tid och rimlig nivå och med de villkor som behövs, då får varje förbund fundera på vad man gör i det läget, då finns det självklart förberedelse.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".