Problemen har varit kända länge. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Sjukhus kan få böta en halv miljon

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har inte lyckats åtgärda de stora problem med överbeläggningar som Socialstyrelsen tidigare pekat på. Nu kan Stockholmslandstinget få böta en halv miljon kronor.

Chefläkare Stefan Engqvist tycker dock inte att sjukhuset behöver fler vårdplatser.

– Hela Stockholm brottas med det här problemet. Det är därför jag säger att vi skulle behöva bygga ut Stockholms sjukvård i största allmänhet. Inte på vårt sjukhus. Vårt uppdrag är att bedriva högspecialiserad vård. Den behöver kanske inte byggas ut så mycket. Men det här att ta hand om vanliga människors vanliga sjukdomar, det kräver också vårdplatser. De kanske ska ligga någon annan stans än på vårt sjukhus.

Trots att Socialstyrelsen vid upprepade tillfällen har konstaterat att överbeläggningarna innebär allvarliga risker för patienterna på Karolinska i Huddinge, har sjukhuset har inte åtgärdat problemet.

Socialstyrelsen har gjort en rad oanmälda inspektioner och funnit överfulla sjukhussalar, brister i bemanning och risk för spridning av multiresistenta bakterier, berättar Ann Fagerlind, inspektör vid Socialstyrelsen.

– Vi såg en hel del brister fortfarande. Bland annat i bemanning, lokaler och utrustning, speciellt på de geriatriska avdelningarna och på neurologen. Svårt sjuka patienter låg som överbeläggningar. Det kunde finnas fem patienter på en fyra-sal eller tre på en två-sal, vilket innebar att den extra patienten inte kunde förmedla sig. Det fanns ingen ringklocka som gick att koppla till.

Liv Andersson är sjuksköterska och huvudskyddsombud vid Karolinska i Huddinge. Hon vittnar om ständiga överbeläggningar.

– Det är dagligen. Dagligen. Det finns vissa vårdavdelningar som har större problem, som nästan alltid har överbeläggningar. Sedan finns det andra som aldrig har det. Det handlar också om att patienten ska hamna inom rätt specialitet. Det räcker inte bara att det finns en ledig säng på sjukhuset utan det ska ju vara en ledig säng där personalen har kunskap om det sjuktillståndet.

Det är inte bara på Stockholmssjukhusen man riskerar att få ståplats i vården. Överläkare Klas Sjöberg var bakjour på Skånes universitetssjukhus i Malmö i helgen, där det då bara fanns ett fåtal av sjukhusets 800 sängar lediga.

– Fram på morgonen hade vi fått lägga många av patienterna på fel avdelning för att klara situationen.

Vad beror det här på?

– Det har ju varit budgetunderskott i sjukvården. Det mest effektiva sättet att minska kostnaderna är att dra ned på vårdplatserna för då minskar personalkostnaderna. Det har gått, fram till en viss punkt men har man väldigt mycket överbeläggningar så ökar risken för vårdrelaterade skador. Både fallskador och infektioner med multiresistenta bakterier och vinterkräksjuka. Då får man en fördyring. Nu är det inte längre möjligt att spara pengar den vägen. Man måste tyvär hitta andra vägar.

Nu begär Socialstyrelsen att Förvaltningsrätten i Stockholm ska döma ut böter för Stockholmslandstinget på en halv miljon kronor på grund av överbeläggningarna.

Erik Höglund är enhetschef vid styrelsen.

– Jag har svårt att säga om beloppet är högt eller lågt, det är där vår bedömning har landat. Om man ser till vad vårdskadorna kostar samhället så är det ett väldigt litet belopp, säger Erik Höglund.

Tove Svenonius
tove.svenomius@sr.se

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".