Norge skärper regler för flyktingbarn

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar kraftigt i hela Europa. I topp ligger Norge som nu skärper sin flyktingpolitik för att stävja invandringen. Nu för UNHCR samtal med den norska regeringen om de ensamma flyktingbarnen.

Norge tog förra året emot över 2 400 ensamkommande flyktingbarn, en ökning med 75 procent jämfört med året före.

I år väntas antalet minska dramatiskt sedan Norge nyligen har skärpt sin flyktinglagstiftning.

Tidigare fick ensamkommande flyktingbarn permanent uppehållstillstånd i Norge, men nu ges de tidsbegränsade uppehållstillstånd tills de fyller 18 år, då de tvingas lämna landet.

Den nya lagen har redan fått effekt, säger Hanne Mathisen på FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Man ser en klar reduktion i antalet ensamkommande barn som har sökt sig till Norge i början av 2010. Myndigheterna säger att det betyder att åtgärderna fungerar, säger Hanne Mathisen.

I dagarna har Norge också beslutat att återuppta återsändandet av ensamkommande flyktingbarn till Grekland.

Norge planerar även att bygga barnhem i Afghanistans huvudstad Kabul och i Bagdad i Irak för att kunna skicka tillbaka ensamkommande barn dit. Det är barn som i dag inte kan avvisas eftersom det inte finns något ordnat mottagande i hemlandet.

Kritiker varnar för att sådana barnhem skulle fungera som en rekryteringsbas för flyktingsmugglare och för väpnade grupper i till exempel Afghanistan.

UNHCR för nu samtal med den norska regeringen.

– Vi måste titta närmare på om det här kan räknas att vara i barnets intresse, att sitta i Kabul till exempel, när familjen antingen inte finns eller finns i grannländerna Iran och Pakistan. Det är någonting vi har en dialog med norska myndigheter om nu. Det finns argument mot också,  säger Hanne Mathisen på FN:s flyktingorgan UNHCR.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".