EU varnar skuldtyngda medlemmar

EU-kommissionen har i Bryssel i dag lämnat sin bedömning av fjorton EU-länders stabilitetsprogram. Återkommande kritik i bedömningarna är att de många gånger hårt skuldtyngda länderna är alldeles för optimistiska i sina förutsägelser om den ekonomiska framtiden.

Det är när länderna bedömer tillväxten som de är allt för optimistiska, skriver EU-kommissionen. I många fall saknas också åtgärder som motsvarar den förbättring många länder tror ska komma.

De flesta länder bryter mot EU:s krav på att budgetunderskottet ska vara högst tre procent och statsskulden högst sextio procent av det egna landets bruttonationalprodukt.

Till exempel har Italien nästan dubbelt så hög skuldsättning som är tillåten.

Sverige får inte heller fullt godkänt av EU-kommissionen. Dels har Sverige i ett något för högt budgetunderskott som ändå förväntas sjunka tillräckligt lågt om något år.

Dels ser EU-kommissionen fler långtidsarbetslösa och minskat antal jobb som de största problemen för svensk ekonomi.

Spanien som bredvid Portugal och Grekland räknas till de största krisekonomierna inom EU uppmanas komma med budgetåtgärder för att bromsa den snabba stegringen av landets statsskuld.

Storbritannien bör komma med konkreta åtgärder för att snabbt minska sitt budgetunderskott, varnar EU-kommissionen.

Den brittiske finansministern Alistair Darling sa redan igår när uppgifterna om Storbritannien läckte ut att han tänkte hålla sig till vad han sagt tidigare.

Han sa att han inte kommer försöka få ner budgetunderskottet så snabbt som EU vill.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".