Turkiet hotar utvisa 100 000 armenier

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotar att utvisa cirka 100 000 armenier efter besluten i Sverige och USA att kalla dödandet av hundratusentals armenier 1915 för ett folkmord.

Det var i en intervju med BBC:s turkiskspråkiga kanal som Erdogan gjorde sitt uttalande. 

Han sa att om det blir nödvändigt kan han uppmana alla armenier som vistas illegalt i Turkiet att återvända till Armenien.

Han sa också att besluten i utländska parlament att kalla dödandet för ett folkmord skadar det armeniska folket.

I Turkiet bor cirka 170 000 armenier, men endast 70 000 av dem har turkiskt medborgarskap. De övriga 100 000 bor och arbetar illegalt i landet.

Främst rör det sig om kvinnor som i huvudsak arbetar svart med lågavlönade arbeten, som städning och hushållsarbeten i framförallt Istanbul.

Det är dessa personer Erdogan nu hotar att utvisa.

Anledningen är de förvärrade relationerna mellan Turkiet och Armenien som följt på besluten i den svenska riksdagen och i ett utskott i det amerikanska representanthuset att benämna dödandet av främst armenier i början av 1900 talet ett folkmord. 

Regeringspartiet AKP:s utrikespolitiske talesman tonade ned Erdogans uttalande och sa att utvisningen inte var något nära förestående.

Erdogan anklagade i intervjun de armeniska grupper som lever i exil i västvärlden, den så kallade armeniska diasporan, för att ligga bakom besluten i Sverige och USA.

Armenien måste bryta med diasporan, sa Erdogan och uppmanade andra länders regeringar att inte påverkas av de exil-armeniska gruppernas lobbying.

Özgur Karlidak
Ozgur.karlidak@sr.se

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se