Goodluck Jonathan till vänster

Nigerias regering upplöst av Jonathan

Uppdaterad: 21:54
I Nigeria har den tillförordnade presidenten Goodluck Jonathan i kväll upplöst regeringen. Upplösandet är Jonathans första framträdande handling sedan han utsågs till tillförordnad president.

Goodluck Jonathan blev tillförordnad president efter flera månader av politiskt maktvakuum i Nigeria, sedan landets insjuknade president Umaru Yar'Adua i november förra året flögs till Saudiarabien för vård av ett hjärtproblem.

Under sin tid där vägrade Yar'Adua att lämna ifrån sig makten, ens tillfälligt. Han försökte i stället leda Afrikas folkrikaste land från sin sjuksäng i Saudiarabien. Det gick, kanske inte helt oväntat, inte så bra.

Parlamentet tröttnade till slut på bristen på ledarskap och utsåg alltså delstatsguvernören Jonathan till tillförordnad president.

Yar'Adua flög då hem, men har fortfarande inte visat sig offentligt. Formellt sett innehar han fortfarande presidentskapet.

När Jonathan tillträdde ärvde han Yar'Aduas regering och att han nu avskedat varenda minister bör ses som ett försök av honom att befästa sitt ledarskap.

Nigeria är inte en särskilt stabil demokrati och det finns en risk att det komplicerade läget nu ska leda till oroligheter.

Främst är landet splittrat mellan de muslimska delarna norr, där Yar'Adua kommer ifrån, och de kristna områdena i söder, som är Goodluck Jonathans hemtrakter.

Oroligheter mellan kristna och muslimer är vanliga i Nigeria. Nigeria har även en lång historia av militärkupper bakom sig, men armén har än så länge förhållit sig passiv i den nuvarande konflikten.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista