Lättare för Gazaflyktingar stanna i Sverige

Det blir lättare för flyktingar från Gaza att få stanna i Sverige, enligt nya riktlinjer från Migrationsverket. En av anledningarna är att Gaza inte anses ha ett fungerande rättssystem.

Migrationsverket har granskat situationen i Gaza efter kriget i början av 2009. Det har gett två slutsatser.

Den ena är att det råder svåra motsättningar i Gaza, men i dagsläget ingen väpnad konflikt. Den andra är att Gazas invånare inte kan räkna med att deras egna myndigheter ska ge skydd mot allvarliga övergrepp.

Verket anser att Hamas, som styr Gaza, på många sätt "brister i efterlevandet av de mänskliga rättigheterna". Det finns inget utrymme för oliktänkande. Summariska avrättningar har förekommit, och rapporter talar om tortyr och godtyckliga gripanden.

Migrationsverkets hållning är i enlighet med EU:s beslut om att Hamas är en terroristorganisation. Palestinier från Gaza som kan visa att de är hotade eller förföljda av Hamas får stanna i Sverige.

Men det räcker inte att bara hänvisa till de allmänna förhållandena i Gaza.

-Vi anser att det även i fortsättningen krävs individuella skäl för att få stanna. Men man behöver inte visa samma tyngd i skälen, eftersom läget i Gaza är så svårt, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".