Sverigedemokraterna vill sänka pensionärers skatt med 13 miljarder kronor. Foto: Björn Lindgren/Scanpix.

SD satsar hårt på pensionärsfrågor

Minskad invandring, hårdare straff och mer pengar till landets pensionärer. Det är med de frågorna som Sverigedemokraterna kommer att möta väljarna i årets valrörelse.

Inför den valkonferens som partiet ska hålla nästa helg har partiledningen valt ut de frågor partiet ska prioritera.

– Jag tror att många invandrare som kommer till ett nytt land nog förväntar sig att man får kravet på sig att ta seden dit man har kommit. I Sverige gör vi i dag tvärt om och säger att ”ni behöver inte ta seden dit ni har kommit utan ni kan behålla allting som ni hade i ert hemland”, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Om Sverigedemokraterna får bestämma efter valet är det slut med modersmålsundervisning, skattefinansierat stöd till invandrarföreningar och lovdagar i skolorna grundat på andra religiösa högtider än kristna.

Partiet vill också minska invandringen till en nivå liknande Finland och Danmarks, länder som år 2008 tog emot en tiondel så många asylsökande som Sverige.

Samtidigt vill partiet höja anslagen till FN:s flyktingorgan för att kunna hjälpa "verkligt nödlidande flyktingar i världen".

Hårdare kriminalpolitik är en annan viktig fråga. Det handlar om livstidsstraff utan benådning och offentliga register över dömda pedofiler.

Sverigedemokraterna kommer också att driva äldrefrågor. Statliga pengar till bättre mat på landets äldreboenden är ett av förslagen.

Partiet vill även ha rejält sänkt skatt för pensionärer: 13 miljarder kronor i ett första steg. Det är mer än fyra gånger så mycket som Socialdemokraterna föreslog i sin budget i höstas.

Hur sänkningen ska finansieras är inte närmare preciserat, men till våren ska Sverigedemokraterna för första gången någonsin presentera en egen skuggbudget.

– Vi skapar ju ett reformutrymme, dels genom vår nya mer ansvarsfulla invandringspolitik, dels genom vår Europapolitik, men också genom att vi vill se över kultursektorn till exempel. Det här reformutrymmet vill använda till att sänka skatterna för pensionärer, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".