Vändning uppåt i sikte för telekombranschen

Idag har världens största mobiltelefonbolag Nokia redovisat hur det gick förra året. Och nu kan man dra vissa slutsatser om tillståndet i telekombranchen och också jämföra bolagen med varandra

Tyska Siemens kom tidigare idag med sina siffror och Sony Ericsson gjorde det häromdagen, och nu kan man säga något om hur det gick förra året.


Det verkar som om 2003 har varit det bästa året hittills för  telekombranschen, mätt i antal sålda telefoner. Hela 471 miljoner blev det nya globaka försäljningsrekordet, och det fjärde kvartalets siffror tycks påminna om tiden före börskraschen.


145 miljoner sålda mobiltelefoner det fjärde kvartalet bäddar för ett starkt 2004, och den förhoppningen fick starkt stöd av Nokiachefens påstående idag dels att marknaden ökar med 10 procent i år, dels att 3G står inför ett kommersiellt genombrott.


Genombrottet förra året stod färgskärmar och kameramobiler för. Många anser nu att botten passerades förra året för telekombranchen och att vändningen redan har kommit.


Summerar man 2003 kan man säga att Nokia fortsätter att vara störst med 38 procent av världsmarknaden. Två kommer amerikanska Motorola, med ungefär 15 procent.
Koreanska Samsung är på stark uppmarsch och ligger på tredje plats, med potential att hota Motorolas andraplats.


Tyska Siemens är på fjärde plats, medan Sony Ericsson har lyckats behålla sin femteplats, starkt på efterkälken och med ett växande avstånd till fyran. Siemens sålde till exempel drygt 15 miljoner mobiltelefoner det fjärde kvartalet, Sony Ericsson knappt 8 miljoner.


Fem-i-topp-bolagen har 75 procent av världsmarknaden, men hela 25 procent av kakan delas alltså av andra.


Mobiltelefonmarknaden har blivit alltmer uppdelad i segment,
billiga och mittemellan och dyra, high end och mid end och low end, som det heter på engelska. Bolagen försöker anpassa modellerna efter dom olika segmenten, som ytterst bygger på en uppdelning av konsumenternas köpkraft. 


Dom skuldtyngda operatörerna väntas börja investera igen i år, och Nokias VD trodde idag att det kommer att finnas 50 kommersiella 3G-nät i drift i slutet av 2004, vilket ökar suget efter 3G-mobiler och system, som är Ericssons starkaste gren.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista