Irak tycks ha lyckats genomföra ett oklanderligt demokratiskt val trots terrorattacker och hot. Foto: Karim Kadim/Scanpix.

Jämnt lopp inför valresultatet i Irak

I dag, 11 dagar efter valet, väntas de irakiska valresultaten. De preliminära prognoser som har sipprat ut hittills tyder på ett mycket jämnt lopp mellan sittande premiärminister Nuri Al Maliki och huvudutmanaren Iyad Allawi.

Många bedömare tror att det kan komma att ta lång tid att bilda regering, vilket öppnar en riskabel period av vakuum som kan utnyttjas av terrorgrupper.

I takt med att deras röstsiffror har pendlat upp och ner har både Nuri al Maliki och Iyad Allawi ropat fusk.

Medan Maliki ännu ledde i rösträkningen hyllade han det rättvisa valet, men nu när Allawi något överraskande har tagit ledningen, hävdar Malikis medarbetare att detta tyder på fusk.

Både FN och Iraks valkommission tillbakavisar anklagelserna och flera oberoende bedömare har snarast förundrats över att Irak har lyckats genomföra ett demokratiskt val trots terrorattacker och hot.

Många hade hoppats att det irakiska valet skulle sätta punkt för en bitter och blodigt sekteristisk era i det nya Iraks historia. Både Maliki och Allawi har försökt profilera sig som sekulära nationalister.

Trots att båda är shiamuslimer blev Allawi något av en sunnikandidat. Liberal och sekulär, med goda relationer till Saudiarabien, fick han stort stöd bland många av de sunnimuslimer som bojkottade förra valet och känt sig marginaliserade.

Den mer Iranvänlige Maliki å andra sidan stötte bort många sunnimuslimer när han ställde sig bakom ett kontroversiellt förbud mot politiker som anklagades för att ha band till det gamla Baathpartiet och Saddam Hussein.

Att den relativt charmlöse Maliki alls blev premiärminister efter förra valet var resultatet av en kompromiss, men med det förbättrade säkerhetsläget växte hans popularitet hos den shiamuslimska medelklassen, till exempel mammorna i lekparken som nästan utan undantag sa till mig att det var Malikis förtjänst att barnen nu kan gå ut och gunga.

Malikis mer världsvane utmanare Iyad Allawi betonar vikten av försoning i Irak med en gliring mot Malikis kampanj mot gamla baathpartister.

Att sunnimuslimerna i så hög grad deltog i detta val, har stärkt förhoppningarna om ökad stabilitet, förutsatt att sunnimuslimerna också får inflytande.

Oavsett vem som till sist får flest röster, väntas förhandlingarna om en ny irakisk regering ta veckor, kanske månader, ett riskabelt vakuum som kan komma att utnyttjas av terrorgrupper.

Antalet möjliga regeringskoalitioner är mycket stort och förutom Maliki och Allawi är kurderna en viktig maktfaktor liksom shiamilisledaren Muqtada al Sadr som enligt prognoserna hittills har gjort ett oväntat bra val på bekostnad av framförallt shiarivalen Amar Abdel Hakim.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".