HIllary Clinton anländer i dag i Ryssland. Foto: Scanpix.

Clinton till Moskva för Start-samtal

I dag kommer USA:s utrikesminister Hillary Clinton till Moskva för att bland annat förhandla om ett nytt Start-avtal för en minskning av strategiska kärnvapen. Men ryska politiker kräver att Start-avtalet kopplas till USA:s planerade missilförsvarsystem i Europa.

Det ryska parlamentets underhus, Duman, tänker inte ratificera ett nytt nedrustningsavtal med USA om inte missilförsvarsfrågan ingår i uppgörelsen.

Särskilt USA:s förhandlingar med Bulgarien och Rumänien har upprört Ryssland.

Men den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har, inför sin amerikanska kollega Hillary Clintons Moskvabesök, sagt att ingen behöver oroa sig. Enligt Lavrov kommer det att finnas en koppling mellan det nya Start-avtalet och USA:s planerade vapensystemen.

Nedrustningsavtalet för kärnvapen, Start (Strategic Arms Reduction Treaty), trädde i kraft 1991 när Sovjetunionen var på väg att upplösas. Avtalet löpte ut i december förra året och amerikanska och ryska förhandlare har träffats regelbundet för att komma fram till ett ny överenskommelse.

Nu säger båda parter att ett nytt nedrustningsavtal kan vara klart inom de närmaste veckorna men att USA:s och Rysslands presidenter kan komma att skriva under först senare.

Det finns ett förslag att det nya Start-avtalet skulle skrivas under i den ukrainska huvudstaden Kiev, något som Ryssland sagt sig vara positivt till. Den förra sovjetrepubliken Ukraina är ett kärnvapenfritt land som anslöt sig till Ickespridningsavtalet efter Sovjetunionens fall och det nya ledarskapet i Kiev vill se landet som en bro mellan öst och väst.

Både den ryska och den amerikanska sidan hoppas på ytterligare framsteg under dagens möte i Moskva. Trots de skarpa ryska formuleringarna kring det amerikanska missilförsvarssystemet ser utrikesminister Lavrov inga egentliga hinder för de fortsatta samtalen med USA:s Hillary Clinton.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".