Världspremiär för da Vinciverk i Göteborg

På lördag öppnar den världsunika konstutställningen And there was light i Göteborg. För första gången visas de tre italienska renässansmålarna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael på en och samma gång. Framför allt är det första gången som den nyupptäckta Leonardo da Vinci-tavlan La Bella Principessa visas offentligt.

Framför allt är det första gången som den nyupptäckta Leonardo da Vinci-tavlan La Bella Principessa visas offentligt. Tavlan är värderad till över en miljard kronor och säkerheten är rigorös.

Det spikas, nitas och skruvas i den stora Eriksbergshallen i Göteborg under hängningen av utställningen And there was light.

Producenten Mats Rönngard tar sig ändå tid att ge en rundvandring genom rummen.

– Här ser man då för första gången de tre mästarna Michelangelo, Leonardo och Rafael. Vi följer hela tiden dessa tre artister.

Utställningen kan betecknas som världsunik. Det första gången i modern tid som de tre renässanskonstnärerna ställs ut tillsammans, men det som väckt mest uppmärksamhet är nog La Bella Principessa, det nyupptäckta verket av Leonardo da Vinci som har värderats till 1,5 miljarder kronor.

– Det är fantastiskt. Det är första gången i världshistorien som den här ställs ut offentligt, vilket gör det makalöst roligt att vi får hit den. Det är hundra år sedan man gjorde någon ny upptäckt utav Leonardo, säger Mats Rönngård.

Säkerheten är förstås enormt viktig. Konstverken i utställningen visas upp i specialbyggda skåp och de är försäkrade till flera miljarder.

– Allting är väldigt välbevakat. Alla transporter hit har varit beväpnade, såväl i utlandet som i Sverige. Det har lagts ner månaders utredningar och arbete på att installera larmanordningar på väggar och i skåp. Sedan vill jag inte säga mer, säger Mats Rönngard, producent för utställningen i Göteborg.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".