Kvinnor demonstrerar på Kuba. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Damerna i vitt protesterar i Havanna

Sedan två dagar tillbaka genomför anhöriga till politiska fångar på Kuba protstdemonstrationer på gatorna i Havanna. Samtidigt pågår flera hungerstrejker inspirerade av dissidenten Orlando Zapata som dog i fängelset för tre veckor sen efter 85 dagars hungerstrejk.

Las Damas de Blanco, Damerna i vitt, har blivit en besvärande och envis nagel i ögat för den kubanska regimen.

Gruppen består av mödrar och hustrur till de 75 oppositionella som greps för sju år sen.

53 av dem sitter fortfarande i fängelset, en del dömda till 25 år för landsförräderi för att de tagit emot hjälp av USA. Det rörde sig om enkla gåvor, kassettbandspelare, skrivmaskin, papper. Orlando Zapata som hungerstrejkade sig till döds var en av de dömda.

I måndags inledde Damerna i vitt en kampanj för att kräva frihet för sina fängslade anhöriga som de, liksom för övrigt också Amnesty International och andra männskorättsgrupper, beskriver som politiska fångar.

I sju dagar, en dag för varje år som deras anhöriga suttit fängslade, tänker de demonstrera på Havannas gator. Och inte tysta. Deras rop "Frihet för de politiska fångarna" kommer att höras av alla i närheten.

Men som alltid när Damerna i vitt genomför sina marcher har de mötts av mångfalt fler regimanhängare som skrikit "förrädare", "maskar", "gatan tillhör Fidel" och annat än mer hotfullt.

Men Damerna i vitt, oftast rör det sig bara om ett 30-tal, de flesta till åren komna, låter sig inte skrämmas.

I går försökte polisen få dem att avbryta demonstrationen och gå in en buss för att köras därifrån.

När de vägrade, släpades de in bussen av kvinnliga poliser. Deras vita dräkter smutsades ner, någon fick ett finger stukat, andra fick sina armar och ben fulla av blåmärken.

Den kubanska regeringen erkänner inga politiska fångar. I dess ögon rör det sig om vanliga kriminella och fiendeagenter, betalda av USA.

Och dessa vitklädda damer, tanter skulle nog en del säga, som högljutt och envist hävdar motsatsen måste på något sätt tystas.

Men hur? Allt det regeringen hittills har gjort tyder mest på en viss desperation och till och med svaghet. Och istället för att tysta oppositionen, har det hjälpt till att göra dess röster mer hörda.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".