Åklagare synar Vin & Sprits affärer

Statliga Vin & Sprit dras nu in i muthärvan kring Systembolaget. Chefsåklagare Eva Nyhult har inlett en förundersökning om misstänkt bestickning. Orsaken är den interna utredning som advokat Bertil Södermark gjort på uppdrag av Vin & Sprit som publicerades i fredags.

Utredningen visar att Vin & Sprits försäljare har använt hundratusentals kronor för att smörja Systembolagets butikschefer för att gynna Vin & Sprits produkter vilket, enligt chefsåklagare Eva Nyhult, kan vara brottsligt.


–Vissa av uppgifterna i utredningen ger mig anledning att tro att en del av den här representationen skulle kunna vara otillbörliga belöningar och att det därför skulle utgöras av ett bestickningsbrott, säger hon.


En halv miljon till resor
Enligt Vin & Sprits interna utredning har försäljarna använt närmare en halv miljon kronor för att bjuda Systembolagets butikschefer på resor, middagar och flaskor med vin och sprit.Systembolaget har strikta regler för umgänget mellan sina anställda och leverantörer av öl, vin och sprit just för att slippa misstankar om att någon leverantör gynnats på andras bekostnad.


Brutit mot interna regler
Enligt Systembolaget är det helt klart att Vin & Sprit har brutit mot de interna reglerna. Nu ska åklagaren reda ut om det dessutom är brottsligt. Enligt chefsåklagare Eva Nyhult talar omfattningen för det i flera fall.


–Det har förekommit ett stort antal representationstillfällen på relativt höga belopp. Sedan har det också kommit fram att man har lämnat varuprover i form av presenter i vissa fall och att de varuproverna har uppgått till kostnader som ligger betydligt högre än ett par hundra kronor. Det är också någonting som jag tycker det finns anledning att titta på, säger hon.


Vin & Sprits informationschef säger till Ekot att de välkomnar en förundersökning av mutmisstankarna.


Granskas av polis
I advokat Bertil Södermarks grundmaterial finns detaljer om händelser och inblandade personer. De ska nu granskas av åklagare och polis.


–Vi kommer att titta på reseräkningar och annan dokumentation hos Vin & Sprit som ligger till grund för den representation man har haft inom bolaget, säger Eva Nyhult.


Ytterligare minst en av Systembolagets leverantörer är misstänkt för bestickning. Enligt chefsåklagare Eva Nyhult är det dessutom ett nittiotal anställda på Systembolaget som är misstänkta för mutbrott.


Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se