Här finns jobben för den som inte är höjdrädd. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Vindkraft på börsen inget för miljökämpar

Flera företag som producerar vindkraft är på väg mot börsen. O2 och Arise Windpower heter bolagen. Just nu är det möjligt att teckna sig som köpare av aktier. Men från organisationer som är starka förespråkare för vindkraft är intresset svalt.

I går kväll skulle det ha varit ett informationsmöte i Stockholm, och det skulle enligt arrangörens beskrivning ha handlat om att Sveriges största vindkooperativ och tillika vindkraftprojektör, O2, skulle berätta om hur "vindkraften har blivit folkets egna gröna energikälla".

Men mötet fick ställas in på grund av bristande intresse.

Medarrangör var Cecilia Reuter på O2 och Carl Welinder hos Naturskyddsföreningens Stockholmsavdelning.

– Jag tror, eftersom vi har en väldigt stor och nöjd förening, så tror jag att det finns ett inbyggt förtroende för O2 där och att man även vill vara med. Det är vad jag tror, säger Cecilia Reuter.

Har ni uppmanat medlemmarna i SNF att vara aktiva och teckna aktier?

– Nej, det har vi inte gjort.

Varför inte?

– Vi har inte riktat erbjudanden till någon speciell grupp.

Men Cecilia Reuter framhåller att det finns fortsatt intresse för att vara med i vindkraftkooperativ och äga andelar i vindkraftverk. Men att köpa aktier i börsnoterade bolag är det inte så många som vill.

Och Carl Welinder vill inte rekommendera att köpa aktier.

– Nej, vi rekommenderar ingenting. Vi låter dem komma dit och lyssna. Vi tycker att det är intressant med vindkraft, säger Carl Welinder.

Men det är ingen rekommendation att köpa?

– Nej.

Annars kunde man tänka sig att det är en allmän rekommendation till medlemmarna eftersom ni engagerade i vindkraftsutbyggnad?

– Ja visst, det skulle man kunna tänka sig men det här är min ståndpunkt.

Inställningen kan tycks vara klok för det handlar om väldig hög risk att köpa aktier i ett börsnoterat vindkraftbolag, åtminstone nu när teckningsperioden pågår.

För O2 är det sista dag i dag att anmäla intresse, för det andra bolaget på väg till börsen, Arise Windpower, är sista dag i nästa vecka.

Claes Hemberg är sparekonom hos nätmäklaren Avanza.

– Vindkraft är säkert lovvärt men det är också väldigt smalt. Det är en väldigt smal nisch inom energiområdet och jag tycker inte att vanliga sparare ska lägga sina pengar på så smala nischer. Man blir så beroende av elpriset men också av den tekniska utvecklingen av konkurrensen. Därför skulle jag säga att man hoppar över det, säger Claes Hemberg.

Men om man är miljöintresserad och engagerad i miljön kanske man ändå vill satsa en liten risk på detta?

– Ja visst, några procent kanske. Men håll det nere. Vi vet vad som hände med branscher som bioteknik eller IT. Det svänger till ibland och det finns alltid utrymme för en övertro på nya branscher som växer snabbt. Mycket pengar söker sig dit.

Frågan är då hur organisationer som starkast förespråkar och bildar opinion för vindkraft ställer sig.

Lasse Gustavsson är generalsekreterare hos Världsnaturfonden och Svante Axelsson är generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

– Vi kommenterar inga enskilda bolag. Däremot är det ingen tvekan om att vindkraft är en framtidsbransch.

Kommer du själv att teckna aktier?

– Jag kommenterar inte mina egna innehav.

Vore det inte ganska naturligt ändå att ni skulle rekommendera det här för medlemmarna?

– Vi är en organisation som gärna driver på vindkraften men enskilda bolag har vi inga synpunkter på, säger Lasse Gustavsson.

– Vi har inte ens någon skarp uppfattning om hur företaget finansierar sin verksamhet. Börsnotering kan i vissa fall tvinga fram ökad öppenhet och transparens. Men just finansieringsfrågan är inte riktigt vårt bord, säger Svante Axelsson.

Hur ser ni på detta att nu flera vindkraftsproducerande bolag är på väg att börsintroduceras? Har ni rekommenderat era medlemmar att köpa aktier?

– Det har vi inte gjort. Vi har inte gått ut med den typen av uppmaningar, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista