Företagsledare ser ljust på framtiden

Internationellt samarbete och effektivare samverkan mellan offentlig sektor och näringsliv är vad världens företagsledare efterlyser. Allt fler välkomnar utökat samarbete för utformning av internationella regelverk.

Företagsledarna ser allt ljusare på framtiden enligt en världsomspännande enkät. Jan Sturesson vid konsultföretaget Pricewaterhouse Coopers har lett undersökningen.

– Man kan säga att optimismen ökar. Kanske i vissa branscher från en låg nivå men ökar ändå. Man ser framtiden an med tillförsikt såväl i Sverige som i andra länder, säger Jan Sturesson.

Nu ljusnar det alltså enligt cheferna i årets upplaga av Pricewaterhouse Coopers vd-undersökning, där drygt 1 200 företagsledare ger sin syn på världsläget. Över 90 procent av de svenska cheferna tror på ökade vinster i det egna bolaget det närmaste året.

Dessutom är man överens om att regeringar har gjort ett bra jobb för att få fart på återhämtningen i finanskrisens spår.

– Förtroendet har ökat, globalt och i Sverige, för samarbetet och man ser det som positivt att olika regeringar har engagerat sig genom statligt ägande i den här finanskrisen som vi har varit igenom och kanske delvis fortfarande befinner oss i, säger Jan Sturesson.

En läxa som företagsledarna lärt sig från finanskrisen är att offentlig sektor och näringsliv måste arbeta ännu närmare varandra.

Över hälften är för ett ökat samarbete, det är mer än tio procentenheter fler än förra året. Men trots positiv inställning står det klart att ett sådant samarbete inte är lätt. Särskilt inte när olika länder intressen går åt varsitt håll.

Jan Sturesson ser en tydligt ökad oro för protektionism.

– Den viktigaste frågan är att skapa en balanserad marknad, gemensam reglering, klarhet i vad som gäller i olika avseenden vad gäller finansmarknaden. Samtidigt tror jag också, om vi tar exemplet miljöförhandlingarna i Köpenhamn, så vill marknaden ha en klarhet i hur regeringarna tänker vad gäller energislag, fokus och strategi så att marknaden kan förstå hur man ska anpassa sig och var fokus kommer att ligga framöver. Tydlighet efterlyser man, säger Jan Sturesson, globalt ansvarig för offentlig sektor vid Pricewaterhouse Coopers 

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista