Reformen ger regimen problem. Foto: Lee Jin-man/Scanpix.

Avrättades för valutareform i Nordkorea

Uppdaterad: 11:09
I Nordkorea har en hög tjänsteman avrättats, anklagad för att vara ansvarig för landets valutakaos. Det rapporterar sydkoreanska medier. Valutareformen i höstas har gjort den nordkoreanska regimen än mindre populär.

Chefen för det nordkoreanska finans- och planringsdepartementet Pak Nam Gi avrättades i Pyonyang förra veckan, rapporterar sydkoreanska medier.

Pak anklagas för den misslyckade valutareformen som genomfördes i november förra året och som berövade många nordkoreaner deras sparande. Det ska ha lett till inflation och varubrist och folkliga protester.

Valutareformen innebar att gamla sedlar ersattes med nya och att två nollor togs bort, så att 100 gamla nordkoreanska won blev värda en ny won.

Befolkningen tilläts att växla in sina gamla sedlar mot nya, men myndigheterna satte en gräns vid 100 000 won per person. Belopp över 100 000 won kunde bara växlas in till en mycket sämre växelkurs och det gjorde att många nordkoreanska besparingar gick upp i rök över en natt.

Valutareformen sågs som ett sätt för myndigheterna att återta kontrollen över ekonomin och slå till mot förmögenheter som skapats på den privata marknaden.

Oron för protester fick nordkoreanska myndigheter att sätta in extra polisberedskap.

När valutareformen genomfördes i november meddelade nordkoreanska statsmedier att den skulle stärka landets ekonomi. Nu anklagas den avrättade Pak för att vara en klassfiende som medvetet försökt förstört Nordkoreas ekonomi.

Chefen för finans- och planeringsdepartementet är inte den första höga myndighetsperson som avrättats efter politiska beslut.

1990 rapporterades att Nordkorea avrättat en hög tjänsteman på jordbruksdepartementet, efter att han anklagades för att ligga bakom svältkatastrofen som kan ha kostat två miljoner nordkoreaner livet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista