Konstutställning fortsätter att uppröra israeler

I Israel är man fortfarande mycket upprörd över den omstridda konstinstallationen på Historiska Museet i Stockholm. Israels utrikesminister Silvan Shalom kommenterade det hela på det världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz.

Israels utrikesminister Silvan Shalom som på torsdagen kom till det världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz, undrar hur det skulle uppfattas i Sverige om en israelisk konstnär hade en utställning där Anna Lindhs mördare glorifierades.Samtal med Freivalds
Utrikesminister Shalom bekräftade att han på onsdagen hade haft ett samtal med Sveriges utrikesminister Laila Freivalds i ärendet och att han hade påpekat att det fanns en överenskommelse om att den internationella folkmordskonferensen i Stockholm nästa vecka inte skulle innehålla några inslag som hade med Mellanösternkonflikten att göra.


–Den överenskommelsen har nu brutits, sa utrikesministern.


Ingen mer publicitet
Shalom förklarade också att han i samtalet med Laila Freivalds hade fått beskedet att all publicitet kring utställningen inte kommer att fortsätta. Med det beskedet kommer Israel att delta i folkmordskonferensen, men på en lägre nivå än vad som var tänkt.


–Vi är utomordentligt missnöjda med utställningen. Jag kan inte se att något annat land hade agerat på annat sätt, förklarade den israeliske utrikesministern.


Jan Mosander, Davos
jan.mosander@sr.se