1 av 2
Enligt Anders Printz på Socialstyrelsen måste frågan nu utredas på nytt. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Utdrag från kvinnans brev till Socialstyrelsen.

Förlamad kvinna vill ha hjälp att dö

Frågan om dödshjälp till svårt sjuka har fått ny aktualitet sedan en svårt sjuk respiratorbunden kvinna i ett brev till Socialstyrelsen krävt hjälp att få avsluta sitt liv.

Läkaresällskapets etiska delegation anser att lagen om dödshjälp är svårtolkad och vill ha vägledning av Socialstyrelsen.

 – Socialstyrelsens föreskrifter är otydliga på vissa punkter och just i det här fallet så har man gett ett allmänt svar om att det inte skulle vara tillåtet att avbryta respiratorbehandling. Det här tycker vi är väldigt otillfredsställande. Det är otillfredsställande för läkarkåren som inte vet var gränserna går, men ännu mer för allmänheten, säger Ingemar Engström, ordförande i Läkaresällskapets etiska delegation.

Anders Printz vid Socialstyrelsen håller delvis med om kritiken. Nu ska frågan utredas förutsättningslöst, säger han.

 – Utgångspunkten är att patienten alltid får välja att ta emot en behandling och avbryta en behandling. I det här fallet måste det balanseras mot att det förutsätter en aktiv handling när man kopplar ur respiratorn som innebär att den här patienten avlider. Det är oerhört viktigt att vi reder ut hur det ser ut och vad vården har för handlingsutrymme i en sådan situation, säger Anders Printz.

Det tycks nu som myndigheten under de senaste åren har mjuknat när det gäller ett absolut förbud mot dödshjälp.

Diskussionerna om ökad patientmakt och inflytande över sin egen sjukvård, omfattar nu också frågan om hjälp att dö för obotligt sjuka.

Överläkare Mikaela Luthman vid Stockholms sjukhem har stor erfarenhet av vård i livets slutskede tycker att det behövs riktlinjer.

– Att det ska finnas ett system där man bygger in att människor dödar andra, det tycker jag inte är värdigt ett civiliserat samhälle. Vårdens utmaning är att hjälpa de människor som vill dö att få dö under värdiga förhållanden, att få den hjälp de behöver den sista tiden, att kunna hitta lindring från symptomen och kanske hitta små glädjeämnen i det som är riktigt svårt, säger Mikaela Luthman.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Karin Johansson
karin.m.johansson@sr.se

I samarbete med P4 extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".