Upptinad relation mellan USA och Libyen

Under den kommande helgen väntas en grupp amerikanska kongressledamöter besöka Libyen och dess ledare Khaddafi. Ett besök av det slaget har tidigare inte ägt rum under de trettiofem år som har gått sedan Muammar Khaddafi grep makten. Det visar att förbindelserna mellan USA och Libyen är på god väg att tinas upp.

Libyen har kommit in från kylan och avancerar nu från tamburen till de fina salongerna. I sitt tal till nationen tidigare i veckan framhöll USA:s president George Bush Libyen som ett exempel att följa för andra länder som misstänks eftersträva massförstörelsevapen.


Avrustning på gång
Libyen erkände nyligen överraskande att landet var på väg att utveckla kärnvapen, men att de ville skrota hela programmet och också göra sig av med innehavet av kemiska stridsmedel.


Följden är att ett dussintal amerikanska och brittiska vapenexperter nu befinner sig i Libyen för att förbereda avrustningen. Libyen tog redan tidigt förra året kontakt med USA och Storbritannien med sitt erbjudande, som ledde till månader av hemlig diplomati.


Parallellt tog Libyen på sig ansvaret för Lockerbiesprängningen och utlovade skadestånd på svindlande belopp till offrens efterlevande. Det ledde till att FN hävde sina sanktioner mot Libyen och nu tycks det bara vara en tidsfråga innan också USA:s embargo upphör och amerikanska oljebolag kan återuppta sin lukrativa verksamhet i landet.


Ändrar image
Genom Libyens avslöjanden om landets vapenprogram har också en oanad internationell svart handel med kärnvapenteknologi uppdagats som har chockat ovetande västliga underrättelsetjänster. Men Libyen för sin del är på väg att sudda bort skurkstatsstämpeln.


Det är ingen tillfällighet att de amerikanska kongressledamöterna gjorde upp om sin resa till Libyen med Muammar Khaddafis son och möjlige efterträdare Saif al-Islam, som studerar vid den ansedda London School of Economics. Sonen Saif är en marknadsliberal och en förespråkare för mänskliga rättigheter och anses ha påverkat sin far att ta de stora stegen in i den internationella gemenskapen.


Titti Nylander
titti.nylander@sr.se