Fel namn på bakverk kan ge skadestånd

Att använda ordet negerboll i sin marknadsföring kan betraktas som trakasseri och innebär skadestånd på 100 000 kronor. Det anser Diskrimineringsombudsmannen efter en anmälan mot ett konditori i Sjöbo. DO har efter anmälan överösts med arga brev och telefonsamtal som försvarar namnet, och anmälaren själv har hotas och trakasserats. 

Vad är det då med namnet på den här knastriga och ofta rätt torra havrebollen som är så viktigt? Så viktigt att vissa svenskar strider för rätten att få fortsätta använda ordet neger i namnet, trots att det betraktas som en nedsättande beskrivning av svarta?


Den frågan har diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein ställt sig och hon tror att det beror på bland annat okunskap och ilska. Okunskap om ordets nedsättande klang och ilska över att bli tillrättavisad.


– De flesta, utgår jag från, har inte några onda avsikter med att använda det här ordet. Däremot finns det väldigt nära ytan, uppfattningar och fördomar som är mer eller mindre rasistiska. Om då personer som beteckan som neger inte vill att ordet ska användas, då måste man respektera det, säger Margareta Wadstein.
 
En fråga som engagerar
Det var i somras som en kvinna efter flera besök anmälde ett konditori i skånska Sjöbo som skyltade med det numera ovanliga uttrycket Negerbollar. Aldrig tidigare har någon fråga hos DO upprört så många, säger Margareta Wadstein.


Nu lägger ombudsmannen ner just det här ärendet, för kvinnan upplevde inte att hon själv blev kränkt, något som lagen kräver. Men kvinnan hade ändå inte orkat gå vidare med ärendet, säger Wadstein, eftersom hon efter sin anmälan tvingats ta emot en mängd hot och trakasserier från allmänheten.


– Även om hon hade känt sig kränkt personligen utav beteckningen, så hade hon inte velat att DO skulle gå vidare. Hon har nästan fått lova att gå under jorden på grund av de attacker hon har blivit utsatt för, säger Margareta Wadstein.


– Det visar just på hur ytligt det sitter, frågan om människovärde och mänskliga rättigheter i Sverige. Vi har en väldigt lång väg att gå innan detta har satt sig med respekten för andra människor, menar Margareta Wadstein.


Skadeståndsskyldighet
Det är inte olagligt att säga negerboll, men det är olämpligt, säger DO.


Men för ett företag som marknadsför saker som kan uppfattas som etniskt kränkande, kan det i framtiden bli dyrt. 100 000 kronor anser DO är ett rimligt skadestånd för den som blivit kränkt.
På konditoriet i Sjöbo fanns det på torsdagen ingen som ville kommentera ombudsmannens beslut.


Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se