Besvärlig fritid för unga funktionshindrade

Barn och unga med funktionshinder stängs i hög grad ute från många fritidsaktiviteter, men det finns också goda exempel på förbättringar. Det visar en ny rapport från Rädda Barnen och RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

I Umeå har en grupp ungdomar med funktionshinder kartlagt vad som fungerar bra eller dåligt när de vill röra sig ute på stan. Petter Feuk skulle önska att han lättare kom in i vissa butiker med sin rullstol.


– Det är väl en del spelbutiker och även lite andra affärer som man vill komma in i men de ligger så pass till så det inte går. De ligger oftast i hus som inte går att handikappanpassa, på grund av att de är k-märkta eller liknande, säger Petter Feuk.


Många hinder i vägen
Unga funktionshindrade som vill gå på bio, ta en fika, sporta, shoppa, eller gå på banken, kan stöta på problem.
När trappan till banken har flera steg, och handikappentrén två steg upp till klockan där man ska kalla på hjälp, så fungerar det inte. Och när Evelina Blomkvist behöver färdtjänst, så kan hon inte ringa och boka spontant.


– Det är ganska besvärligt, speciellt då det gäller permobil. Då måste man helst ringa några dagar före till Polarbuss och frågan om man kan få plats. Så man kan ju inte ringa samma dag, eller tio minuter före, det går inte. Men det går med vanlig taxi, säger Evelina Blomkvist .


Riskerar isolering
Rädda Barnen och RBU har dom senaste åren undersökt hur funktionshindrade barns fritid kringskärs av diverse hinder och av brister i bemötande. Trappor och felaktiga ramper stänger dem ute från nöjesparker, bio och butiker och caféer. Deras rättigheter uppfylls inte, och de löper risk att bli isolerade.


Men i den senaste rapporten ”Med spring i själen” visas exempel från olika håll i Sverige på hur fritiden för funktionshindrade barn faktiskt har blivit  bättre. Sittande konståkning och vinterfiske blir möjligt med rätt hjälpmedel. Med ett stativ kan även armsvaga skjuta luftgevär och en motorintresserad pappa i Jämtland byggde gokartbilar med dubbelkommando. Nu har motorklubben en egen sektion för funktionshindrade unga förare. Med rapporten hoppas handikapporganisationerna sprida de här idéerna.


Hopp om förbättringar
Den första december skärptes Boverkets regler så att den som har en allmän lokal nu är skyldig ta bort hinder för funktionshindrade, om det inte kostar orimligt mycket. Kommunernas byggnadsnämnder ska se till att detta följs.


I Umeå hoppas nu Petter Feuk på resultat efter den träff han och hans kompisar för ett tag sen hade med kommunens ansvariga politiker och tjänstemän.


– Det var många politiker som blev väldigt tysta, de sa ingenting utan satt bara och lyssnade. Det såg jag som väldigt bra för annars brukar ju politiker vara väldigt bra på att hålla låda själva. Nu fick de lyssna på vad vi hade att säga, så jag tror att det gick in väldigt mycket.


Annika Digréus
annika.digreus@sr.se